ANT: 300 de transplanturi realizate în acest an în România

ANT: 300 de transplanturi realizate în acest an în România

Un număr mare de pacienţi din România sunt înscrişi pe listele de aşteptare pentru un transplant care le poate salva viaţa. Cu toate acestea, numărul de donatori de organe este scăzut, cu mult sub necesar, mai ales după pandemia de Covid-19. Nici acest an nu face excepţie, fiind înregistrat în continuare un număr redus de donatori. România beneficiază, însă, de ajutor prin acordurile încheiate cu două ţări vecine: Republica Moldova şi Bulgaria.

Ultimele date publicate de Agenţia Naţională de Transplant (ANT) arată că, de la începutul acestui an, în România s-au înregistrat 80 de donatori de organe şi s-au realizat 300 de proceduri de transplant.

"De la începutul anului 2023 şi până în prezent, în România au fost 80 de donatori reali în moarte cerebrală, anul trecut fiind 85 la 31 decembrie 2022. De la începutul anului 2023 şi până în prezent, în România au fost efectuate 300 de transplanturi, din care 15 pediatrice", a transmis ANT.

Chiar dacă numărul de donatori a crescut faţă de 2021, când s-au înregistrat doar 47 de donatori, el rămâne sub cel din perioada prepandemică.

"Este important de amintit că donarea de organe înseamnă viaţă, că fără donatori, fără acordul familiilor pacienţilor aflaţi în moarte cerebrală, de a dona organele şi ţesuturile rudelor lor, nu pot fi realizate intervenţiile salvatoare de transplant pentru alţi pacienţi aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare", a completat ANT.

Strategia de dezvoltare a activităţii de transplant în România vizează creşterea numărului de donatori prin implicarea unui număr cât mai mare de unităţi sanitare în activitatea de identificare şi declarare a donatorilor aflaţi în moarte cerebrală, implementarea “culturii donatorului”.

În acest sens, în ultimii ani au fost semnate acordurile de colaborare în domeniul transplantului pulmonar cu Centrul Naţional de Transplant Italia şi în domeniul schimbului de organe cu agenţiile de transplant din Republica Moldova şi Republica Bulgaria.

Săptămâna trecută, ANT a încheiat un nou protocol de colaborare internaţională, cu l’Agence de la biomédecine (ABM) din Franţa, care va sprijini adoptarea de către partea română a celor mai bune practici şi standarde internaţionale în identificarea de donatori, alocarea grefelor şi îngrijirea pacienţilor care au beneficiat de transplant.

De asemenea, a fost parafată includerea ANT în platforma europeană de schimb de organe, FOEDUS.

viewscnt