În prezent, în România, persoanele cu autism şi familiile acestora se confruntă cu un acces limitat la servicii şi resurse adecvate, astfel că Asociaţia NIA (Neurodiversity Academy) şi-a propus să construiască un campus pentru adulţii şi adolescenţii cu autism pentru a le oferi un mediu sigur şi suportul necesar. NIA organizează un eveniment caritabil excepţional pe 18 septembrie, la Palatul Noblesse pentru a strânge fonduri necesare începerii construcţiei campusului.
Autismul afectează o parte semnificativă a populaţiei, iar procentul adulţilor în general este de patru ori mai mare decât cel al copiilor, cauza adulţilor cu autism este insuficient cunoscută şi din acest motiv susţinerea lor este extrem de limitată, o mare parte dintre aceştia împreună cu familiilor lor sunt izolaţi, ignoraţi, fără suport, cu o calitate a vieţii precară.
Prin Campusul NIA şi implicit prin acest eveniment caritabil, Asociaţia îşi propune să schimbe această realitate şi să ofere suport, speranţă şi oportunităţi unor persoane care au mare nevoie de sprijin.
Evenimentul caritabil este deschis oricui poate contribui la concretizarea Campusului NIA din oraşul Bolintin-Vale pentru adulţi şi adolescenţi cu autism. Acesta va fi ridicat pe un teren obţinut printr-un contract de parteneriat cu Consiliul Judeţean Giurgiu, şi în strânsă colaborare cu Primăria oraşului Bolintin-Vale, care va facilita integrarea acestui campus in cadrul comunităţii.
Campusul se va întinde pe o suprafaţă de 10.000 mp, va avea o capacitatea de 25 locuri pentru persoane rezidenţi, respectiv 50 persoane centru de zi şi va oferi programe de terapie şi îngrijire specializate, activităţi sociale şi oportunităţi educaţionale, precum şi servicii rezidenţiale pentru adolescenţii şi adulţii cu autism.
La eveniment, echipa de proiect va prezenta ambiţiile pe termen lung ale iniţiativei, precum şi planurile de construcţie a campusului.
,,Campusul NIA este un proiect cu adevărat special, care va oferi atât servicii rezidenţiale cu suport şi asistenţă specializată pentru adulţi cu autism, cât şi servicii de zi, terapeutice, medicale, ateliere protejate şi fizioterapie pentru adulţi si adolescenţi cu autism, rezidenţi şi non rezidenţi. Acest campus va contribui la îmbunătăţirea semnificativa a calităţii vieţii adulţilor şi adolescenţilor cu autism, oferind acces la servicii integrate pentru sprijinul, susţinerea şi pentru dezvoltarea abilitaţilor acestora. Campusul NIA va fi totodată un sprijin real pentru familiile si aparţinătorii lor, fiind încurajate şi sprijinite să contribuie activ la dezvoltarea şi progresul beneficiarilor, păstrând totodată o relaţie continuă şi implicându-se în programele personalizate pentru fiecare beneficiar”, a declarat Steluţa Moisescu, Preşedinte al Asociaţiei NIA Neurodiversity Academy.
Cei ce doresc sa sprijine adulţii si adolescenţii cu autism sever, alăturând-se proiectului Campus NIA, o pot face în cadrul acestui eveniment caritabil sau vizitând site-ul hopefromnia.com care oferă informaţii despre proiect şi despre felul in acesta poate fi susţinut.
Orice sprijin financiar, material sau voluntariat va fi binevenit şi apreciat.
,,Ne dorim să vă avem alături în această iniţiativă nobilă şi să creăm împreună un viitor mai bun pentru adulţii şi adolescenţii cu autism”, au declarat organizatorii evenimentului.
În România nu există statistici concludente cu privire la autism, cu atât mai puţin in rândul adulţilor, mulţi dintre ei trăind izolaţi. Anual peste 5000 de copii se nasc cu autism.
,,O simplă extrapolare în viitorul apropiat însă, numai pentru judeţul Giurgiu poate însemna în jur de 6000 de persoane cu autism, dintre aceştia 5000 adulţi si cel puţin 1500 adulţi cu forme servere de autism”, a afirmat Asociaţia NIA Neurodiversity Academy, care intenţionează să pună în funcţiune prima comunitate rezidenţială şi de ateliere protejate pentru adulţii cu autism în anul 2024.