Banca de Ţesut de la Spitalul Colentina ar putea fi finalizată în acest an. Lucrările au început cu o întârziere de câteva luni

Banca de Ţesut de la Spitalul Colentina ar putea fi finalizată în acest an. Lucrările au început cu o întârziere de câteva luni

În luna mai 2023, dr. Andrei Nica, coordonatorul Băncii de Ţesut Colentina, declara că în luna mai 2024 se va inaugura Banca Naţională de Multiţesut la Bucureşti, care singura de acest gen din ţară, în urma unei investiţii 6,5 milioane de euro. La acel moment, lucrările esau estimate să înceapă în vara anului 2023. Accum, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat debutul oficial al lucrărilor, noul termen de finalizare fiind finalul acestui an. 

„Existenţa acestei bănci înseamnă o creştere a capacităţii de stocare şi de prelucrare pentru mai multe specialităţi. Toate ţesuturile care pot fi prelevate – os, tendon, cornee, piele, vor fi aduse şi depozitate aici, urmând a fi folosite de medici”, a afirmat Nicuşor Dan, într-o postare pe Facebook.

Potrivit primarului, lucrările ar urma să fie finalizate la finalul acestui an, urmând ca la începutul anului viitor să înceapă echiparea Băncii de Ţesut.

România nu dispune în prezent de o bancă naţională de sânge, plasmă umană şi celule stem şi a ajuns chiar în procedură de infringement european pentru domeniul utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane.

Un proiect demarat în 2016, de construcţie şi dotare cu echipamente a 4 bănci de ţesuturi şi celule umane (la Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara). nu a fost niciodată realizat.

Pe lângă proiectul Băncii de Ţesut de la Spitalul Colentina, Ministerul Sănătăţii a anunţat, în septembrie 2023, un alt proiect, de construcţie a unui nou sediu pentru Agenţia Naţională de Transplant, care va găzdui şi o bancă naţională de multiţesut şi celule, pe un teren din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

viewscnt