Canada anunţă oficial reducerea preţurilor la medicamente în ciuda opoziţiei marilor producători din industria farmaceutică

Canada anunţă oficial reducerea preţurilor la medicamente în ciuda opoziţiei marilor producători din industria farmaceutică

Guvernul canadian a anunţat reglementări finale pentru reducerea preţurilor medicamentelor ce ar economisi 13,2 miliarde de dolari canadieni (10 miliarde de dolari) pe parcursul unui deceniu, trecând peste opoziţia substanţială a companiilor farmaceutice.

Schimbările reprezintă cea mai mare reformă a preţurilor medicamentelor din 1987 şi până acum, din Canada şi ar putea eventual să taie din profiturile producătorilor de medicamente din Statele Unite, cea mai mare piaţă farmaceutică din lume.

Noile reguli, descrise într-o declaraţie de Health Canada au venit după luni de amânare ce au provocat speculaţii conform cărora guvernul ar da înapoi în faţa lobby-urilor industriei farmaceutice şi ar rămâne fără timp pentru implementarea schimbărilor înaintea alegerilor din Canada din octombrie.

"Facem un mare pas pentru a scădea preţul medicamentelor în Canada prin aceste reglementări", a spus ministrul sănătăţii Ginette Petitpas Taylor, citat de Reuters.

Sub aceste noi reguli, Canada va schimba ţările cu care agentul de reglementare federal al preţurilor medicamentelor, Patented Medicine Prices Review Board (PMPRB) va compara preţurile de pe piaţa canadiană, renunţând la SUA şi Suedia unde preţurile sunt cele mai mari şi va lăsa agenţia să decidă eficienţa în ceea ce priveşte costurile a noilor medicamente.

De asemenea, va forţa producătorii de medicamente să facă anumite discount-uri pentru PMPRB, ce setează preţurile maxime.

Deşi iniţial se aşteptau să aibă loc în ianuarie, reglementările au fost amânate pentru ca guvernul să poată face recenzii ale feedback-ului. Petitpas Taylor a mai precizat că noile reglementări ar trebui să intre în vigoare într-un an.

Ea a mai spus că în timp ce noile caracteristici ale reglementărilor, ce ar lua în considerare eficienţa legată de costuri a medicamentelor şi impactul lor asupra bugetului guvernului, se vor aplica doar noilor medicamente în tipm ce schimbarea ţărilor de referinţă cu care Canada îşi compară preţurile ar putea afecta unele medicamente deja existente pe piaţă.

Producătorii de medicamente globali, inclusiv Johnson & Johnson, Merck & Co şi Amgen Inc, s-au declarat împotriva proiectului.

Petitpas Taylor a spus că noile reguli ar pune bazele unui nou program naţional de îngrijire farmaceutică. Totodată se aşteaptă ca guvernul primului ministru Justin Trudeau să anunţe un program pentru a acoperi costurile pentru medicamentele cu prescripţie pentru unii sau toţi canadiene, dar programul încă nu este definitivat.

În timp ce guvernul canadian se axează pe reducerea preţurilor medicamentelor ce se află printre cele mai ridicate din lume, noua politică ar putea să aibă consecinţe la sud de graniţă.

Administraţia Trump a anunţat deja că va permite statelor americane şi altor grupuri să înceapă programe pilot legate de importul medicamentelor din Canada. De asemenea, a mai spus că ar precizat că va stabili preţul medicamentelor incluse în programul guvernamental de sănătate Medicare în baza preţurilor din alte ţări, inclusiv Canada.

Grupurile lobby-urilor farmaceutice s-au oferit să dea 8,6 miliarde de dolari canadieni în venituri într-un interval de 10 ani, să îngheţe preţurile sau să reducă costul tratării bolilor rare pentru ca guvernul canadian să renunţe la reforme.

Innovative Medicines Canada (IMC), grupul de lobby principal al industriei, a spus că preţurile mai scăzute ar putea cauza lansări amânate ale medicamentelor şi ar reduce investiţiile în ştiinţă în Canada.

La rândul său guvernul federal a declarat că multe ţări cu preţuri mai scăzute au mai multe investiţii în industria farmaceutică şi un acces la medicamente mai ridicat decât Canada.

viewscnt