Un număr de 1.129 de persoane din mediul rural au beneficiat, în perioada septembrie-noiembrie, de controale medicale gratuite în cadrul caravanei „Nu am făcut destul", organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), 94% dintre acestea spunând că ar merge preventiv la medicul specialist dacă acesta ar veni în sat şi doar 18% că ar merge la controale regulate preventive la spitalele din cele mai apropiate oraşe.
Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România a prezentat, joi, rezultatele caravanei de testări medicale gratuite şi informare în mediul rural „Nu am făcut destul", ediţia a XI-a.
Caravana s-a desfăşurat în perioada 28 septembrie - 24 noiembrie şi a inclus analize de sânge, urină, ecografii de sân, consult urologic cu ecografie, test de sângerări oculte, măsurarea tensiunii, glicemiei, greutăţii, înălţimii şi calculul indicelui de masă corporală.
Testările au fost realizate de către medici specialişti, asistente medicale şi elevi la şcoli postliceale sanitare.
Caravana s-a deplasat în localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Bacău, Teleorman, Buzău, informează Agerpres.
În cele 24 zile ale caravanei au fost testate 1.129 de persoane. Dintre acestea, 78% suferă de obezitate sau au exces ponderal, 32 persoane suferă sau au suferit de o formă de cancer.
În cadrul caravanei a fost depistat un caz de cancer de sân şi încă două suspiciuni mari, la care urmează biopsia. De asemenea, au fost efectuate 799 ecografii şi s-au efectuat 16 mamografii.
Dintre femeile prezente în caravană, 69% nu şi-au făcut niciodată o ecografie mamară sau o mamografie, iar 22% şi-au făcut în urmă cu mai mult de doi ani. Doar 9% şi-au făcut o ecografie sau mamografie în ultimii 2 ani.
Un procent de 25% dintre femeile participante au declarat că nu şi-au autopalpat sânii niciodată iar 57% că nu au făcut niciodată un test HPV sau Papanicolau (22%) sau l-au făcut în urmă cu mai mult de 3 ani (35%).
Doar 14% au făcut testul HPV sau Papanicolau în ultimul an şi 29% dintre beneficiare l-au făcut în ultimii trei ani.
În ceea ce priveşte cancerul renal, cel urotelial şi prostată, un număr de 571 persoane au beneficiat de consultaţii şi ecografii realizate de un medic specialist şi s-au făcut 35 recomandări de control urologic suplimentar, dintre care 19 pentru prostată şi 12 pentru rinichi.
Dintre bărbaţii testaţi, 7% au valori crescute ale PSA, ceea ce recomandă investigaţii imagistice suplimentare.
La analizele de sânge efectuate în cadrul caravanei, rezultatele arată că 11% au valori crescute ale enzimelor hepatice, ceea ce înseamnă afectarea ficatului, 3% au afectare a ratei de filtrare glomerulară, ceea ce înseamnă afectare renală, 26% au modificări la analiza urinei cu prezenţă de hematii şi leucocite ce sugerează fie infecţii de tract urinar, fie afectarea filtrării glomerulare, 4% au infecţii urinare confirmate prin urocultură, 4,5% au anemie, 4,8% au număr crescut de eozinofile, ceea ce sugerează prezenţa unei alergii.
Pentru 4% dintre persoanele testate în cadrul caravanei există suspiciunea unei leziuni la nivelul colonului.
Un raport al Organizaţiei Europene de cancer arată că România este pe ultimul loc dintre cele 27 de ţări ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte rata de screening pentru cancerul de sân, pe locul 24 (din 27) la cancerul cervical şi pe locul 26 (din 28) la cancerul colorectal.
Potrivit statisticilor, în România, rata de supravieţuire la cinci ani pentru cancerul de sân este sub media UE (75% la noi comparativ cu 82% în UE).