Ce investiţii majore sunt derulate în Sănătate. Un singur proiect, finalizat în 2024

Ce investiţii majore sunt derulate în Sănătate. Un singur proiect, finalizat în 2024

În şedinţa de săptămâna aceasta e Executivului, Ministerul Finanţelor a prezentat un document cu investiţiile publice semnificative în curs de derulare sau deja aprobate. Pe listă sunt trecute 9 proiecte majore derulate de Ministerul Sănătăţii, în valoare de 15,67 miliarde de lei (3,15 miliarde euro), majoritatea având stadiu de execuţie 0%. Pe lista proiectelor finalizate în acest an este trecut un singur proiect gestionat de Ministerul Sănătăţii - extinderea secţiei de oncologie cu compartiment de radioterapie oncologică la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB). Lista cuprinde şi alte proiecte din Sănătate, dar derulate de alte ministere sau instituţii. 

Astfel, potrivit listei, extinderea secţiei de oncologie cu compartiment de radioterapie oncologică la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti este un proiect în valoare de 150,2 milioane lei, cu termen de finalizare în decembrie 2024.

Pe lista proiectelor aprobate, dar care urmează să fie finalizate în următorii ani, sunt incluse mari proiecte anunţate deja, precum cele trei mari spitale regionale de la Iaşi, Cluj şi Craiova.

Acestea sunt şi cele mai scumpe proiecte derulate de Ministerul Sănătăţii, cu investiţii totale cuprinse între 3,18 şi 3,6 miliarde lei şi o valoare totală de 10,39 miliarde lei - adică două treimi din valoarea totală a marilor proiecte din Sănătate.

Pentru spitalele regionale, termenul de finalizare este 2028, însă toate au în prezent un stadiu fizic de realizare de 0%, potrivit documentului (extras mai jos).

Următorul proiect ca valoare derulat de Ministerul Sănătăţii este cel de relocare, dezvoltare şi construire ansamblu medical nou la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, care va costa în total 2,65 miliarde lei (peste 500 milioane euro). Proiectul are termen de finalizare în 2027.

Alte proiecte importante din domeniul Sănătăţii sunt cele trei centre pentru mari arşi de la Bucureşti (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii «Grigore Alexandrescu»), Timişoara (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Pius Brânzeu») şi Târgu Mureş (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş). Termenele de finalizare sunt în 2027 şi 2028, potrivit documentului.

Valoarea acestor proiecte este, însă, mult mai mică în comparaţie cu cea a spitalelor regionale - între 311 şi 487,5 de milioane de lei pentru fiecare.

Alte proiecte administrate de Ministerul Sănătăţii sunt derulate la diverse spitale din ţară, dar cu valori mai mici.

În ceea ce priveşte proiectele din Sănătate gestionate de alte ministere, cel mai scump este construirea unui sediu nou pentru Spitalul de Urgenţă al MAI „Prof. dr. Dimitrie Gerota” din Bucureşti, administrat de Ministerul Afacerilor Interne. Valoarea investiţiei este de 2,04 miliarde de lei (peste 400 milioane euro).

viewscnt