Unitatea de Supraveghere şi Tratament Avansat al pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC) de la Târgu Mureş, cea mai modernă unitate de acest fel din România, funcţionează eficient şi a reuşit să reducă mortalitatea la 2,5%, desi nu este încă atestată official ca urmare a tergiversării unor semnături la Ministerul Sănătăţii, a anunţat joi şefa Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, Theodora Benedek, citată de Agerpres.
În 2012, Ministerul Sănătăţii a dat un Ordin pentru înfiinţarea acestor Unităţi de Terapie Intensivă.
“După cinci ani, în Clinica de Cardiologie din Târgu Mureş a fost inaugurată, cu mare greutate, cea mai modernă unitate de acest tip din România. Încă nu există în acte, pentru că a durat destul de mult până s-a trimis solicitarea la Bucureşti, dar la Ministerul Sănătăţii unei doamne secretare i se pare că virgulele nu sunt bine puse şi aceasta prelungeşte de 7-8 luni atestarea acestei unităţi", a spus Benedek.
Potrivit acesteia, din 1 noiembrie 2017 până în prezent, în USTACC Târgu Mureş au fost internaţi 742 de bolnavi, iar mortalitatea înregistrată aici a fost de 2,5%, cu mult sub nivelul mortalităţii în urgenţele cardiovasculare.
"Comparativ, mortalitatea în urgenţe cardiovasculare este peste 10%, depinde de tipul urgenţei şi tipul unităţii în care se internează. Per spital, ATI general, mortalitatea este de 5,2-5,3%, pe când dacă bolnavul rămâne în unitatea din Clinica de Cardiologie, unde este îngrijit de cardiolog, diferenţa de mortalitate este de 2,5% faţă de 5,3%", a precizat Benedek.
Conform şefei Clinicii de Cardiologie, unitatea va putea beneficia de anumite dotări şi ar putea intra în programul national după ce vafi atestată.
"După ce va veni acel certificat de naştere, putem să o echipăm, putem să intrăm în programul naţional - am înţeles că se doreşte un program naţional pentru unităţile de USTACC, dar noi nu vom putea intra în el, dacă nu avem certificat de naştere. Dacă nu vom intra în el, nu vom avea consumabile, nu vom avea catetere, nu vom avea baloane de contrapulsaţie şi nu vom avea o serie de echipamente care pot să îmbunătăţească asistenţa medicală şi să scadă şi mai mult mortalitatea ", a mai spus Benedek.