Un centru de monitorizare şi recuperare cardiovasculară, a fost deschis miercuri la Târgu Mureş. Centrul are componente unice în România, cum ar fi cardiologie sportivă şi cardiooncologie, şi îşi propune să le dea pacienţilor şansa de a redeveni membri activi ai familiei şi ai societăţii.
Centrul CardioClinic a fost deschis în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, care va dispune, astfel, de tot lanţul de tratament pentru bolile cardiovasculare, de la prevenire, diagnostic, tratamentul intervenţional până la recuperare.
"Această recuperare nu este una care să preia recuperarea altor centre, ci este una altfel, în sensul că bolnavul cu infarct miocardic va putea să redevină un membru activ al familiei şi al societăţii, ceea ce lipseşte cetăţeanului român", a declarat coordonatorul centrului CardioClinic, prof. dr. Imre Benedek, citat de Agerpres.
"Ceea ce inaugurăm astăzi este cu totul altceva, evaluăm boala cardiovasculară, recomandăm, avem în arsenalul de diagnostic tot ce e mai nou în lume în momentul de faţă, redăm pacientul societăţii şi îl rechemăm periodic pentru a vedea cum a evoluat", a completat medicul.
Pacienţii cu infarct miocardic revascularizat sau infarct tratat conservator, fără stent, necesită în perioada imediat postinfarct iniţierea unor programe de recuperare cardiovasculară care să fie continuate ulterior, potrivit specialiştilor.
Aceste programe de recuperare includ un antrenament cardio postinfarct, sub îndrumarea unui specialist, care poate ameliora supravieţuirea şi calitatea vieţii pacienţilor care au suferit un infarct miocardic.
Astfel, urmarea unui program de recuperare cardiovasculară poate reduce cu până la 30% riscul de deces la persoanele care au suferit un infarct miocardic sau o procedură intervenţională pe cord (stentare, bypass etc), spun medicii.
"Statisticile arată că cei care au urmat 36 de şedinţe de recuperare au avut un risc de deces cu 47% mai mic şi un risc de reinfarctizare cu 31% mai mic decât cei care au urmat doar o şedinţă de recuperare. Societatea Europeană de Cardiologie recomandă ca un pacient care a avut un infarct miocardic recent să urmeze un program de recuperare de cel puţin 8-12 săptămâni, care să includă între 24 şi 36 de şedinţe de antrenament personalizat", a declarat preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune,prof. univ. dr. Theodora Benedek.
România deţine o serie de recorduri negative în privinţa bolilor cardiovasculare, principala cauză de mortalitate la nivel naţional. Astfel, în primele patru luni din acest an, bolile cardiovasculare au provocat 54% din numărul total de decese din ţara noastră, potrivit statisticilor oficiale.
"În ceea ce priveşte comparaţia cu ţările europene, pe boala ischemică este de 2,46 de ori mai mare în România decât media europeană. De aproape trei ori mai mare mortalitatea în România decât media europeană prin accidentul vascular cerebral. Este clar că ceva nu facem bine", a mai spus prof. Theodora Benedek.
În cadrul CardioClinic Târgu Mureş funcţionează şi primul centru expert de cardiologie sportivă, care oferă evaluare cardiologică specializată pentru sportivi.