Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca a realizat în această săptămână primele transplanturi de rinichi la copii din acest an, din care două datorită rinichilor primiţi de la copilul din Oradea decedat într-un accident, arată un comunicat transmis joi.
Transplanturile au fost realizate luni şi marţi. De primul transplant a beneficiat un băiat de 13 ani din Braşov, care a primit un rinichi de la mama sa.
De asemenea, o fată din judeţul Timiş a primit un rinichi de la copilul în vârstă de 14 ani din Oradea decedat în 15 iulie în urma unui accident.
“Al doilea rinichi al donatorului de la Oradea a fost transplantat unei tinere de 19 ani, din Satu Mare, care avea insuficienţă renală cronică de la vârsta de 13 ani", se arată în comunicat.
Institutul Clinic de Urologie din Cluj a ţinut să transmită un mesaj de apreciere familiei din Oradea care a acceptat donarea de organe.
"Echipa ICUTR este recunoscătoare generozităţii familiei care a înţeles şi a acceptat actul donării. Datorită gestului lor nobil, mai multe persoane vor putea să trăiască", se arată în comunicat.
Anul acesta au fost realizate 32 de transplanturi renale, dintre care 24 de la donatori aflaţi în moarte cerebrală şi 8 de la donatori vii.
Un copil din Oradea, în vârstă de 14 ani, a decedat în urma unui accident rutier, iar familia sa a fost de acord să doneze organele. Astfel, ficatul şi corneea copilului au ajuns la Bucureşti, inima la Târgu Mureş, rinichii la Cluj, iar plămânii la Viena.
România se confruntă în ultimii ani cu o scădere a numărului de donatori de organe, potrivit Ministerului Sănătăţii, care pregăteşte o nouă lege a transplantului.
Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 şi 65 în 2017. De la începutul acestui an, doar 30 de donatori au fost înregistraţi în România.