CNAS împlineşte 25 de ani de la înfiinţare cu un buget-record, de aproape 16 miliarde euro

CNAS împlineşte 25 de ani de la înfiinţare cu un buget-record, de aproape 16 miliarde euro

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) aniversează în acest an un sfert de secol de la începerea activităţii sale instituţionale, în anul 1999. Momentul a însemnat trecerea de la modelul de finanţare centralizată la un model de finanţare a sectorului de sănătate bazat pe relaţii contractuale între finanţator şi furnizorii de servicii de sănătate.

La 1 ianuarie 1999, o dată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 145/1997 a asigurărilor de sănătate, a început activitatea CNAS şi a caselor judeţene de asigurări de sănătate din subordine, iar la 1 octombrie 1999 s-au semnat primele contracte dintre casele de asigurări şi furnizorii de servicii de sănătate.

"Apariţia sistemului de asigurări sociale de sănătate a permis în timp creşterea finanţării sectorului de sănătate din România şi a numărului de furnizori de servicii medicale pentru persoanele asigurate, facilitând procesul de modernizare a acestui sector", a transmis Casa, într-un comunicat.

Potrivit instituţiei, în anul 2023 au fost furnizate persoanelor asigurate din România 323,8 milioane de servicii de sănătate.

De la implementarea noului model de finanţare a sistemului de sănătate, sistemul de asigurări sociale de sănătate a extins treptat gama de servicii medicale de care beneficiază persoanele asigurate, precum şi portofoliul de medicamente compensate şi gratuite la care au acces pacienţii.

De asemenea, bugetul administrat de instituţie a crescut semnificativ în ultimii 25 de ani, de la 1,1 miliarde euro în 1999 până la 15,8 miliarde euro în 2024.

De asemenea, numărul de medicamente compensate în sistemul de asigurări de sănătate a crescut de la 159, în urmă cu 25 de ani, la 925 în prezent, iar numărul de contracte cu furnizorii s-a dublat, ajungând la 25.855 în prezent.

"Suntem conştienţi că încă sunt multe nevoi de sănătate neacoperite, că finanţarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, în pofida eforturilor depuse, este încă departe de a fi cea optimă. Prin urmare, obiectivul nostru rămâne asigurarea echilibrului şi stabilităţii în acordarea accesului echitabil şi nediscriminatoriu la servicii medicale centrate pe nevoile reale ale oamenilor”, a declarat preşedintele CNAS, dr. Valeria Herdea, citată în comunicatul instituţiei.

CNAS administrează Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), principala sursă de finanţare a programelor publice de sănătate din România şi unul dintre cele mai mari bugete publice din ţara noastră.

viewscnt