În 2015, România a demarat un proiect de realizare a trei spitale regionale, la Iaşi, Cluj şi Craiova. După aproape nouă ani nu a început construcţia pentru niciuna dintre cele trei unităţi medicale, dar pentru toate trei s-a terminat o etapă importantă: faza de proiectare şi reactualizarea costurilor. Pentru spitalele din Iaşi şi Cluj, miercuri a fost realizat un nou pas important: semnarea contractelor de execuţie a lucrărilor, estimate să dureze patru ani. Astfel, dacă nu apar întârzieri, noile unităţi medicale vor fi gata în 2028.
Guvernul a organizat chiar o întreagă ceremonie, la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, pentru semnarea contractelor de execuţie pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi şi Spitalul Regional de Urgenţă Cluj. Pentru al treilea spital regional, cel din Craiova, contractul ar putea fi semnat "în perioada imediat următoare", susţine ministrul Sănătăţii.
"Vor fi, cu siguranţă, cele mai avansate spitale din România şi, probabil, unele dintre cele mai avansate spitale din Uniunea Europeană ca nivel de furnizare a serviciilor, deservind zona Moldovei, zona Transilvaniei şi Oltenia", a afirmat ministrul Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Termenul de execuţie pentru spitalele regionale este de 48 de luni, ceea ce înseamnă că spitalele vor fi gata în 2028, dacă nu apar întârzieri.
"Bucureştiul, de exemplu, care are multe spitale de urgenţă, poate să facă faţă în alt mod, dar cu siguranţă şi în Bucureşti e nevoie de noi instituţii spitaliceşti care să corespundă acestor standarde de calitate a îngrijirii pacienţilor", a mai spus ministrul.
Dintre cele trei spitale regionale, cel din Craiova va costa cel mai mult: 3,7 miliarde lei (circa 750 milioane euro), calculată după actualizarea costurilor.
Spre comparaţie, după reactualizarea costurilor, investiţia în Spitalul Regional Iaşi este estimată la 3,28 miliarde lei (circa 660 milioane euro), iar cea în Spitalul Regional Cluj la 3,4 miliarde lei (circa 685 milioane euro).
Proiectul celor 3 spitale regionale a fost demarat în 2015, însă pe parcurs s-au înregistrat întârzieri majore, astfel că unităţile medicale vor fi finalizate în 2028, în cel mai bun caz.