Corina Creţu afirmă că spitalele regionale ar putea beneficia de fonduri europene suplimentare dacă guvernul le-ar transfera pe altă axă de finanţare

Corina Creţu afirmă că spitalele regionale ar putea beneficia de fonduri europene suplimentare dacă guvernul le-ar transfera pe altă axă de finanţare

Proiectul spitalelor regionale din România ar putea beneficia de fonduri europene majorate dacă guvernul l-ar transfera pe altă axă de finanţare, a declarat luni, la Oradea, comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

În prezent există fonduri europene disponibile pentru acest proiect de 150 milioane euro, însă guvernul nu a făcut nicio solicitare pentru suplimentarea fondurilor, potrivit comisarului european.

"Serviciile noastre au invitat Guvernul României să identifice alte axe, pentru că pe Sănătate, într-adevăr, nu avem bani suficienţi pentru a mări, dar avem alte axe unde avem risc mare de pierderi de milioane de euro şi, din acest punct de vedere, este decizia guvernului dacă decide să transfere de pe alte axe în beneficiul spitalelor regionale", a spus Corina Creţu, citată de Agerpres.

Comisia Europeană nu a primit nicio solicitare în acest sens de la guvernul de la Bucureşti, nici legat de parteneriat public-privat, nici legat de suplimentări de fonduri privind spitalele regionale, a menţionat comisarul.

“Eu am în spate un directorat general de o mie de persoane, zeci de oameni în România, care sunt pur şi simplu uluiţi de toată această propagandă care neagă munca lor din ultimii patru ani în beneficiul cetăţenilor români”, a afirmat Creţu.

De asemenea, Comisia Europeană nu a primit nicio solicitare privind schimbarea beneficiarului proiectului spitalelor regionale, Ministerul Sănătăţii fiind în continuare beneficiarul finanţării.

"Ceea ce ştim este că dânşii doresc să etapizeze construcţia spitalelor regionale, să facă documentaţia pe perioada actuală de programare şi construcţia efectivă să înceapă din 2021. Acestea sunt informaţiile oficiale pe care le avem", a mai spus Creţu.

Declaraţiile comisarului european vin în replică la afirmaţiile făcute recent de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care susţinea că guvernul român ar fi primit un răspuns negativ în luna septembrie de la Comisia Europeană în legătură cu posibilitatea alocării unor fonduri europene suplimentare pentru spitalele regionale.

“În ceea ce priveşte declaraţia comisarului european, că, dacă este nevoie de o suplimentare, ni se va acorda, daţi-mi voie să o contrazic. În data de 27 septembrie, o delegaţie a Ministerului Sănătăţii, condusă de Cristian Grasu, secretar de stat, s-a dus la Bruxelles tocmai pentru această chestiune şi i s-a spus: Nu, pe această axă de finanţare nu mai avem sume suplimentare”, a spus Pintea.

“Europa a alocat pentru cele trei spitale regionale 150 milioane euro, or, un spital, împreună cu infrastructura care va deservi spitalul, costă în jur de 400 milioane euro. Cu siguranţă, Guvernul trebuie să găsească surse, inclusiv din zona privată. Asta nu înseamnă că nu vom atrage fonduri europene”, afirma ministrul.

Sorina Pintea a susţinut că în decembrie vor fi depuse la Bruxelles cererile de finanţare pentru cele trei spitale regionale - de la Iaşi, Cluj şi Craiova.

În august, ministrul susţinea că cererea de finanţare pentru spitalul regional din Iaşi va fi depusă în cursul lunii septembrie la Bruxelles, urmând ca în octombrie să fie depusă şi cererea pentru spitalul regional din Cluj.

Ca urmare a întârzierii proiectului spitalelor regionale, Consiliul Judeţean Cluj a cerut să preia proiectul construirii spitalului regional din Cluj, însă ministrul Sănătăţii a respins solicitarea.

viewscnt