Creşteri de tarife pentru prestaţiile medicale acordate de Institutul Naţional de Medicină Sportivă

Creşteri de tarife pentru prestaţiile medicale acordate de Institutul Naţional de Medicină Sportivă

Institutul Naţional de Medicină Sportivă este instituţie publică subordonată Ministerului Sănătăţii, care oferă în principal asistenţa medicală sportivilor din loturile naţionale şi olimpice, dar şi altor persoane ce practică sportul la nivel de amatori sau performanţă. Institutul oferă, contra cost, şi prestaţii medicale, tarifele acestora fiind stabilite în 2012. Ministerul Sănătăţii propune, într-un proiect de act normativ, majorarea acestor tarife, argumentul principal fiind creşterea costurilor de la momentul stabilirii acestora, în urmă cu 12 ani. 

Astfel, un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii prevede creşterea tarifelor pentru prestaţiile medicale oferite de institut chiar şi de patru ori, precum şi eliminarea unor prestaţii care au devenit perimate din punct de vedere ştiinţific.

NOILE TARIFE PROPUSE

  • circuit medico sportiv tip I (sportivi cu vârsta peste 13 ani) - tarif nou: 500 lei; tarif vechi: 350 lei; procent majorare: 42,9%.
  • expertiză medico-sportivă -  tarif nou: 200 lei; tarif vechi: 100 lei; procent majorare: 100% (de 2 ori).
  • adeverinţă medicală - tarif nou: 50 lei; tarif vechi: 30 lei; procent majorare: 66,7%.
  • consultaţie medic primar - tarif nou: 150 lei; tarif vechi: 50 lei; procent majorare: 200% (de 3 ori).
  • consultaţie medic specialistă - tarif nou: 120 lei; tarif vechi: 30 lei; procent majorare: 300% (de 4 ori).
  • hemoleucogramă completă - tarif nou: 30 lei; tarif vechi: 25 lei; procent majorare: 20%.

DESPRE INSTITUT

Institutul a fost înfiinţat în anul 1962, sub denumirea de Centrul de Medicină Sportivă, fiind centru metodologic al reţelei, cu sarcini de asistenţă, cercetare şi învăţământ.

Potrivit legislaţiei, principalele funcţii ale Institutului Naţional de Medicină Sportivă sunt legate de asistenţa medicală a sportivilor membri ai loturile naţionale şi olimpice, a echipelor de fotbal de divizia A şi a altor categorii de persoane ce practică sportul la nivel de amatori sau performanţă.

În prezent, institutul este singura unitate medicală care eliberează avizele medico-sportive acestor categorii de sportivi.

În plus, Institutul Naţional de Medicină Sportivă asigură, în virtutea calităţii de for metodologic al reţelei de medicină sportivă din România, existenţa unei baze de învăţământ şi cercetare în domeniul medicinii sportive. Astfel, la acest institut sunt formaţi şi medicii rezidenţi în specialitatea medicină sportivă.

viewscnt