Două noi cazuri de West Nile, confirmate la două persoane din Brăila

Două noi cazuri de West Nile, confirmate la două persoane din Brăila

Virusul West Nile a fost confirmat la încă două persoane, o femeie şi un băiat din Brăila, Direcţia de Sănătate Publică luând primele măsuri de alertare a instituţiilor abilitate, transmite Mediafax.

Primele două cazuri de West Nile din acest an, de la Brăila, au fost confirmate la un copil de 11 ani şi la o femeie de 69 de ani, care au fost înţepate de ţânţari.

Potrivit reprezentanţilor DSP Brăila, în ambele cazuri este vorba despre forme uşoare ale bolii, iar persoanele au primit tratament şi au fost externate din Spitalul Judeţean Brăila.

„Primul caz este un copil, băiat în vârstă de 11 ani, iar al doilea caz, o persoană adultă, o femeie de 69 ani. În ambele cazuri avem o evoluţie bună, fără complicaţii. Cazurile au fost confirmate în mod official, am primit confirmarea pentru cazul al doilea. Persoanele nu mai sunt internate în spital”, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Brăila, Gabriel Ciochină.

Sursa citată a mai spus că au fost luate măsuri de informare a autorităţilor locale şi centrele de transfuzie despre cazurile de West Nile.

Conform legii, zonele în care locuiesc cele două persoane vor fi monitorizate iar pe spaţiile verzi se va face dezinsecţie.

„Copilul este din oraş, iar al doilea caz este jumătate din oraş, jumătate din mediul rural. Am luat măsuri, am retransmis toate informaţiile către centrele de transfuzie, către Spitalul Judeţean, către medicii de familie şi către Prefectură. Sper să facă din nou stropirea spaţiilor verzi în zonele frecventate de cei doi, după ce se termină ploile, altfel soluţia nu mai are efect”, a precizat Ciochină.

Virusul West Nile a fost confirmat, miercuri, şi la Bacău, la un pacient în vârstă de 75 de ani. Direcţia de Sănătate Publică Bacău a alertat instituţiile abilitate pentru monitorizarea atentă a situaţiei, pacientul fiind internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă.

West Nile este un tip de virus răspândit de ţânţari. Factorii care favorizează apariţia epidemiilor în Europa sunt temperaturile ridicate, valurile de căldură ce urmează după ploi abundente şi intensificarea circulaţiei de călători şi mărfuri.

Specialiştii atrag atenţia că, în cele mai multe cazuri, infecţia nu prezintă iniţial simptome, dar, când acestea apar, sunt foarte variate şi se manifestă în special prin febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, uneori greaţă şi vărsături, diaree, rareori inflamarea ganglionilor limfatici.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, până la apariţia cazurilor din Brăila, la nivelul întregii ţări, au fost înregistrate 12 cazuri de infecţie cu West Nile, în şapte judeţe şi în Bucureşti.

viewscnt