După protestul de săptămâna trecută al medicilor stomatologi de la Otopeni, din Plevnei şi din faţa Ministerului Sănătăţii, cinci persoane care au reprezentat medici stomatologi cu practică liberă din România au participat ieri la o întâlnire cu reprezentanţi ai MS, inclusiv cu ministrul Săntăţii, prof. dr. Alexandru Rafila. ,,Ţinând cont de aceste decizii care ar fi adus atâtea prejudicii corpului medical stomatologic, noi am solicitat să ceară demisia conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România (CMSR), ni s-a răspuns şi ştim că nu vor să-şi dea demisia”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Mihaela Cuţui, medic stomatolog participant la întâlnire.
În ziua protestului faţă de cele două decizii emise de CMSR nr. 4/2CN/2023 şi nr. 5/2CN/2023 care reglementează competenţele medicului stomatolog, respectiv ale medicului stomatolog specialist în specialitatea Stomatologie generală, precum şi competenţele medicului stomatolog specialist în specialitatea Chirurgie dento-alveolară, publicate în Monitorul Oficial din 21 iunie 2023, ministrul Sănătăţii prof.dr. Alexandru Rafila, a avut o întrevedere cu reprezentanţii Patronatului Medicilor Stomatologi din România (PMSR) şi cu cei ai conducerii CMSR, la finalul căreia a anunţat că deciziile au fost anulate de către Colegiul Medicilor Stomatologi din România.
La întâlnirea din 11 iulie 2023 au participat medicii stomatologi: Mihaela Cuţui, Laurenţiu Gheorghe, Daniela Bica- Sintea, Constantin Melinte, Smărăndiţa Păcuraru şi avocaţii: Ileana Lanzoni, preşedinta Tribunalului de Arbitraj Internaţional şi Toader Iancu, iar din partea MS: Ramona Badea, Alexandru Mihai Borcan, secretar general şi prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
În urma discuţiilor, medicii stomatologi au spus că au primit susţinere şi garanţii privind exercitarea liberă şi neîngrădită a profesiei în baza drepturilor şi competenţelor garantate de lege.
,,Urmează o etapă de abordare şi corectare transparentă a stomatologiei româneşti. Unitatea este necesară mai mult decât oricând. Mergem încrezători împreună”, se arată în comunicatul de presă semnat de medici stomatologi cu practică liberă din România.
,,Dacă nu vor să-şi dea demisia că este un act unilateral, atunci am cerut demiterea celor din conducerea CMSR. I-am spus domnului secretar general că poate s-o facă, în temeiul legii, printr-un ordin de ministru, că poate să le ridice atribuţiile delegate de către minister către acest organism profesional şi astfel se poate face curăţenie. Ministerul Sănătăţii a dat din colţ în colţ în ceea ce priveşte demiterea conducerii CMSR, inclusiv ridicarea atribuţiilor funcţiilor delegate. Ni s-a zis să ne liniştim, că aşa ceva nu se va mai întâmpla, că Ministerul va interveni pe regulamentul electoral al CMSR şi că puterea este în mâinile medicilor care trebuie să se mobilizeze rapid pentru vot şi să se organizeze”, a povestit dr. Mihaela Cuţui, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi (CMS) Timiş, purtător de cuvânt al CMS Timiş şi avertizor de integritate.
Medicul timişorean a cerut în repetate rânduri ,,demisia acestei conduceri toxice. Aceşti oameni nu merită încrederea întregului corp profesional, iar de-a lungul timpului au demonstrat că efectiv au lucrat doar împotriva profesiei”.
Medicii stomatologi care au participat la această întrevedere cu ministrul Sănătăţii sunt de părere că MS va interveni pe regulamentul electoral printr-un ordin de ministru, ca să scoată articolele anticonstituţionale.