Dr. Radu Zamfir, medic primar de chirurgie generală şi cercetător ştiinţific, a fost numit marţi de către ministrul Sănătăţii în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), în locul Ancăi Mureşan.
"Cu aceeaşi dată, a fost semnat Ordinul de ministru prin care încetează detaşarea doamnei dr. Anca Muresan de la Institutul Regional de Gastroenterologie - Hepatologie “Prof.dr. Octavian Fodor” Cluj în funcţia de director executiv la ANT", se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
Noul director executiv al ANT, dr Radu Zamfir, este doctor in medicină, atestat în chirurgie hepato-bilio-pancreatică şi chirurgie oncologică şi deţine o diplomă europeană de transplant pentru prelevare multiorgan.
Dr. Radu Zamfir este cunoscut publicului din România după tragedia din Munţii Apuseni din ianuarie 2014, când un avion care transporta o echipă de medici de la Bucureşti la Oradea s-a prăbuşit. În urma accidentului au murit studenta Aura Ion şi pilotul Adrian Iovan.
Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără reprezentarea agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din ţară şi din străinătate, aprobarea regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrative, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om sau supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării.
România se confruntă cu o criză de donatori de organe în ultimii ani. Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 şi 65 în 2017. În 2018 au fost înregistraţi circa 60 de donatori.
Ministerul Sănătăţii a realizat la finalul anului trecut un proiect de lege a transplantului, care prevede că toate spitalele judeţene de urgenţă care au secţie de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) vor fi obligate să facă activitate de prelevare de organe.
Recent, ANT a anunţat că şi-a propus să crească numărul de donatori de organe în 2019 prin implementarea culturii donatorului în spitale şi motivarea personalului medical care activează în domeniul transplantului în România.