EMA va colabora cu medicii generalişti şi de familie în domeniul reglementării medicamentelor

EMA va colabora cu medicii generalişti şi de familie în domeniul reglementării medicamentelor

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi cele două organizaţii majore care reprezintă medicii generalişti şi de familie din Europa - the European Union of General Practitioners (UEMO) şi European section of the World Organization of Family Doctors (WONCA), precum şi principala organizaţie care reprezintă profesioniştii din domeniul asistenţei medicale primare în Europa - European Forum for Primary Care (EFPC) - au semnat o declaraţie prin care se angajează să consolideze colaborarea dintre EMA şi acest important grup de profesionişti din domeniul sănătăţii.

Elaborarea declaraţiei comune urmează unui atelier care a avut loc în 2016 cu reprezentanţi ai medicilor generalişti şi de familie pentru a explora noi modalităţi de a se angaja cu aceşti furnizori de asistenţă primară în statele membre ale UE şi a le implica în continuare în activităţile EMA.

”Medicii generalişti şi medicii de familie joacă un rol cheie în îngrijirea pacienţilor. Ei au adesea contactul iniţial cu pacienţii şi asigură continuitatea îngrijirii tuturor membrilor familiei, adesea timp de mai multe decenii, ceea ce le pune într-o poziţie unică. Declaratia, semnata astazi, afirma angajamentul EMA de a se implica in mod activ alături de medicii generalişti si medici de familie pentru a ne asigura ca împreună putem aduce cunostintele valoroase din asistenta medicala primara in domeniul reglementarii medicamentelor”, a declarat directorul executiv al EMA, Guido Rasi, la semnarea oficială a declaraţiei comune.

Decizia EMA de a întări cooperarea cu medicii generalişti şi cei de familie a fost generată de constatările Agenţiei care arată că interacţiunile cu medicii generalişti şi medici de familie şi feedback-ul din partea asistenţei medicale primare către EMA sunt în prezent limitate.

Dezvoltarea unei relaţii de lucru puternice cu acest grup profesional foarte mare va ajuta EMA să înţeleagă mai bine modul în care medicamentele sunt utilizate în viaţa reală şi impactul potenţial al acţiunilor de reglementare specifice asupra îngrijirii pacienţilor, de asemenea va facilita încorporarea punctelor de vedere şi a contribuţiilor medicilor de familie şi medicilor de familie în activităţile Agenţiei şi va spori gradul de conştientizare în rândul medicilor generalişti şi medicilor de familie cu privire la rolul şi activităţile reţelei europene de reglementare a medicamentelor.

Declaraţia include un plan de acţiune concret pentru 2020 care să ghideze EMA, UEMO, EFPC şi WONCA în activitatea lor comună.

Domeniile specifice de colaborare includ implicarea medicilor generalişti şi a medicilor de familie în activităţile de evaluare a EMA, dezvoltarea activităţilor de comunicare relevante pentru medicii generalişti şi cei de familie, precum şi explorarea opţiunilor de colaborare în continuare cu reţelele de cercetare existente în asistenţa medicală primară, cu accent pe generarea dovezilor din viaţa reală . Planul de acţiune identifică, de asemenea, oportunităţi de cooperare în domeniul pregătirii ştiinţifice în domeniul reglementării.

viewscnt