FABC: Numărul de cazuri noi de cancer diagnosticate în România a crescut cu 21% în 2023

FABC: Numărul de cazuri noi de cancer diagnosticate în România a crescut cu 21% în 2023

Numărul de cazuri noi de cancer diagnosticate în România a crescut în 2023 cu 21% faţă de anul anterior, a anunţat luni Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), care citează date ale Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Potrivit FABC, în România, se înregistrează în fiecare an peste 20.000 de decese evitabile din patologia oncologică, cu 45% peste media europeană.

În plus, datele Registrului European privind Inechităţile în Cancer arată că România înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate prematură din cauza cancerului de sân şi cancerului de col uterin din Uniunea Europeană, precum şi a patra cea mai ridicată rată de mortalitate prematură prin cancer pulmonar.

Printre cauzele principale ale acestor statistici se numără subfinanţarea sistemului de Sănătate din România şi întârzierea cu care sunt compensate terapiile noi, potrivit organizaţiei.

"Avem un an subfinanţat faţă de necesar, mai ales că avem medicamente în aşteptare, să intrăm în posesia lor ca tratament. Ele sunt de mult trecute de Agenţia Naţională a Medicamentului. Cred că sunt 39, din câte îmi aduc aminte, de medicamente noi, introduse pe listă sau indicaţii noi, iar 11 nu au alternativă terapeutică", a afirmat preşedintele FABC, Cezar Irimia, citat de Agepres.

"Aici aş putea să vorbesc despre cancerul triplu negativ, unde peste 800 de femei în România ar putea beneficia de tratamente salvatoare de viaţă", a completat Irimia.

Conform acestuia, deşi fondul alocat Sănătăţii a crescut, banii sunt "insuficienţi", în condiţiile în care tratamentele aşteaptă să ajungă la pacienţi.

O altă cauză a supramortalităţii din cauza cancerului este diagnosticul întârziat, mai ales în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii nu a implementat nici până acum Planul Naţional de Combatere a Cancerului.

"Avem în continuare un screening oportunist, chiar şi pe col uterin şi mamar, pentru că nu avem registre în acest sens. Nu poţi vorbi despre un plan naţional de screening fără să ai un registru alocat screening-ului", a mai spus preşedintele FABC.

Tot luni, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Valeria Herdea, a prezentat ultimele date legate disponibile legate de impactul cancerului în România, precizând că în programul naţional de oncologie sunt înregistraţi peste 200.000 de pacienţi, ceea ce înseamnă că aproximativ 1% din populaţia ţării suferă de cancer.

viewscnt