Agenţia de reglementare americană ar trebui să continue să recomande proteina de soia ca parte unei diete sănătoase pentru inimă, deoarece ajută la scăderea nivelului de colesterol, au concluzionat cercetătorii după analizarea mai multor studii efectuate în ultimii 20 de ani.
Administraţia Americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a autorizat ca produsele din soia să fie folosite ca produse de îngrijire pentru inimă din 1999. Dar din 2017 FDA a propus retragerea acestei autorizaţii, citând rezultate mixte din studiile mai recente asupra beneficiilor produselor din soia asupra inimii.
Pentru analiza din prezent, cercetătorii au extras date din 46 de studii asupra produselor din soia citate de FDA în propunerea acesteia de a revoca permisiunea pentru punerea pe piaţă a produselor din soia ca fiind sănătoase pentru inimă.
Soia a redus colesterolul total, conform analizei. De asemenea, soia a redus nivelurile lipoproteinelor cu densitate mică (LDL).
"Pacienţii se pot simţi încrezători că soia va ajuta la scăderea colesterolului la fel ca alte produse aprobate de FDA ca nucile, ovăzul, orzul, produsele de psylium şi margarina vegetală. FDA a fost un deschizător de drumuri în ceea ce priveşte înştiinţarea publicului despre plantarea alimentelor ce scad colesterolul şi este foarte trist să îi vedem că dau înapoi odată ce oamenii au început să conştientizeze valoarea unor anumite alimente", a spus dr. David J.A. Jenkins, autorul principal al studiului şi cercetător nutriţionist la Universitatea din Toronto, Canada, citat de Reuters.
Din 1990, FDA a fost responsabil de evaluarea datelor legate de sănătate de pe alimentele ambalate pentru a asigura că îşi au rădăcinile în ştiinţa adevărată, a spus FDA în declaraţia în care anunţă propunerea de a retrage autorizaţia pentru soia. Alte autorizaţii aprobate pentru alimentele ambalate de-a lungul anilor au inclus potenţialul calciului şi vitaminei D pentru a scădea riscul de osteoporoză sau cel al fructelor şi al legumelor de a scădea riscul de cancer.
FDA nu a răspuns unei cereri de comentarii asupra noului studiu.
În declaraţia din 2017, Susan Mayne, directoare la Centrul pentru Siguranţa Alimentelor şi Nutriţie Aplicată de la FDA a spus: "Recenzia noastra asupra acelor dovezi ne-a adus la concluzia că relaţia dintre proteinele de soia şi bolile cardiace nu ating standardul riguros pentru o autorizaţie FDA în ceea ce priveşte revendicările legate de sănătate."
În analiza din prezent, soia a redus LDL cu o medie de 4,2 la 6,7 mg/dL, au raportat cercetătorii în "Journal of the American Heart Association". Aceasta este similară cu reducere medie de 6,3 mg/dL văzută în studiile completate până în 1999 ce au contribuit la autorizaţiile FDA legate de revendicările beneficiilor soia asupra inimii, au scris cercetătorii.
"Produsele din soia sunt sănătoase pentru inimii şi sunt o bună sursă de proteine. Alte obiceiuri pentru o inimă sănătoasă includ activitatea fizică zilnică şi o dietă bogată în legume şi săracă în zahăr şi grăsimi saturate", a spus dr. Omer Kucuk, cercetător la Universitatea Emory.
Personele care vor să scadă riscul de atacuri de cord şi de accidente vasculare ar trebui să evite de asemenea gălbenuşul de ou, să limiteze aportul de carne roşie şi să consume în general o dietă mai bazată pe plante. Orice combinaţie de cereale şi legume conţine amino acizii esenţiali necesari pentru ca organismul să formeze proteine, deci orice combinaţie de mazăre, fasole, linte, năut, nuci cu pâine, paste sau orez (toate care ar trebui să fie cereale integrale) ajută la obţinerea proteinelor, a adăugat dr. David Spence de la Universitatea de Vest din London, Ontario.
Soia este una din multele metode prin care oamenii pot ajunge la o dietă bazată pe plante fără a pierde proteinele pe care s-au obişnuit să le obţină din carne.