Franţa ar putea introduce zone tampon fără pesticide în jurul localităţilor, după ce mai mulţi primari au introdus deja interdicţii privind mai ales glifosatul în localităţile lor.
O agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a declarat, în 2015, că glifosatul provoacă probabil cancer şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, a promis să-l interzică până în 2021 la nivel naţional, ceea ce a declanşat o criză în rândul fermierilor care afirmă că au nevoie de alternative la acest ierbicid.
Ministrul Mediului, Elisabeth Borne, a declarat că guvernul a demarat deja lucrările la legislaţia pentru crearea zonelor rezidenţiale de tampon împotriva pesticidelor.
"Trebuie să existe o distanţă minimă între zonele rezidenţiale şi pulverizarea pesticidelor. Această legislaţie se va aplica la nivel naţional, dar va include posibilitatea de a o adapta la circumstanţele locale", a declarat Borne la radio France Inter, informează Reuteres.
Interdicţia folosirii glifosatului şi a altor pesticide comerciale în spaţiile publice, cum ar fi parcurile, este în vigoare din ianuarie 2017 şi a fost extinsă pentru a include locuinţele şi grădinile în acest an.
Iniţiativa guvernului vine după ce o instanţă administrativă din Rennes, vestul Franţei, a decis luni că Daniel Cueff, primarul din Langouet, şi-a depăşit autoritatea, deoarece a interzis pulverizarea pesticidelor la 150 de metri de locuinţele din satul său. Acesta a declarat că va face apel la verdictul instanţei Rennes şi va solicita altor câţiva primari să impună interdicţii similare.
Langouet este unul din aproximativ 20 de municipalităţi, din întreaga Franţă, care au interzis utilizarea pesticidelor, aproximativ cinci dintre acestea vizând în mod specific glifosatul.
De asemenea, preşedintele Macron a spus săptămâna trecută că legislaţia naţională trebuie respectată, dar a adăugat că susţine intenţiile primarului Langouet şi a promis că va introduce noua reglementare cât mai curând posibil.
"Există un impact asupra sănătăţii publice, care este de necontestat, de aceea trebuie să schimbăm legea ... Trebuie să o facem acum, foarte repede", a declarat Macron înainte de întâlnirea G7 de la Biarritz.
Între timp, primarii francezi intenţionează să menţină presiunea asupra guvernului şi organizează o reuniune în lunile următoare pentru a discuta despre alte acţiuni.
"Până în prezent, nu vedem acţiuni guvernamentale, deci sunt doar cuvinte", a spus o purtătoare de cuvânt a primăriei din Gennevilliers.
La rândul lor fermierii spun că o interdicţie a insecticidului ar duce la pierderea randamentelor şi la distrugerea culturilor.
"Dăunătorii vor cuibării ca mistreţii", au afirmat reprezentanţii sindicatului fermierilor locali FDSEA35 într-un comunicat. Sindicatul se opune, de asemenea, zonelor tampon rezidenţiale, temându-se că această măsură ar putea face ca acele porţiuni de pământ să devină necultivabile.