Germania va interzice utilizarea glifosatului de la sfârşitul anului 2023 şi va limita utilizarea sa până atunci, deoarece expunerea la acest erbicid este asociată cu o creştere a riscului de cancer, potrivit Ministerului Mediului de la Berlin.
Decizia Germaniei vine după ce, în luna iulie, camera inferioară a Parlamentului Austriei a aprobat un proiect de lege care interzicea toate utilizările glifosatului şi după ce aproximativ 20 de primari francezi l-au interzis luna trecută din municipalităţile lor, sfidând guvernul.
De altfel, în SUA glifosatul este subiectul mai multor procese în care reclamanţii susţin că erbicidul provoacă cancer şi cer producătorilor daune în valoare de miliarde de dolari.
Compania farmaceutică Bayer nu a fost de acord cu decizia Germaniei,.
Glifosatul mai poate fi utilizat în Uniunea Europeană până în decembrie 2022. Erbicidele pe bază de glifosat sunt cele mai utilizate produse de combatere a buruienilor din lume.
Guvernul german a precizat că va reduce sistematic utilizarea erbicidelor care conţin glifosat începând cu 2020.
Glifosatul a fost dezvoltat în 1970 de compania Monsanto sub brandul Roundup, iar acum este patentat şi comercializat la nivel mondial de zeci şi de alte grupuri chimice, inclusiv Dow Agrosciences şi BASF din Germania.
Îngrijorările legate de siguranţa glifosatului au apărut când o agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a concluzionat în 2015 că ar putea creşte riscul de cancer.
Bayer, care a achiziţionat Monsanto anul trecut, susţine că zeci de ani studiile ştinţifice şi autorităţile de reglementare din numeroase state au considerat glifosatul sigur pentru uz uman. Compania se confruntă cu procese în care este acuzată că glifosatul cauzează limfom non-Hodgkin.