România nu are încă niciun centru modern pentru îngrijirea pacienţilor cu arsuri severe, la standarde internaţionale, la peste opt ani de la tragedia de la Colectiv. Totuşi, a fost demarat un proiect de a realiza trei mari centre pentru mari arşi, la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti, finanţate de Banca Mondială. Acesta este, însă, în mare întârziere, deoarece centrele ar fi trebuit finalizate cel târziu în 2024, însă construcţia lor a demarat abia în ultimul an. Un document guvernamental menţionează că cele trei centre vor fi finalizate abia în 2026, mai târziu decât ultimele estimări.
Pentru centrele din Timişoara şi Bucureşti, procedurile sunt cele mai avansate (contracte semnate, lucrări demarate în iunie, respectiv septembrie 2023), în timp ce la centrul din Târgu Mureş construcţia efectivă a demarat abia de curând.
Astfel, în cadrul Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – „Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar”, finanţat de Banca Mondială, au fost incluse serviciile de proiectare şi de execuţie a 3 noi centre de tratare a pacienţilor cu arsuri grave, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
Acordurile de finanţare cu Banca Mondială a fost semnat în 2014, iar termenul de finalizare pentru activităţile finanţate este data de 31 decembrie 2024.
Toate cele trei proiecte sunt, însă, în întârziere, iar finalizarea lor până la finalul acestui an este exclusă, preciza nota de fundamentare a unei ordonanţe de urgenţă aprobate în luna martie 2023 de Executiv.
Joi, Guvernul a aprobat un nou act normativ care aprobă amendamentele convenite între Ministerul Finanţelor, şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) în luna aprilie 2024. Amendamentele prevăd extinderea duratei de implementare a proiectului şi, implicit, de tragere a sumelor împrumuturilor.
"Obiectivele de investiţii se află în curs de implementare, în diferite faze. Având în vedere stadiul actual al lucrărilor de execuţie şi durata acestora, se estimează că cele trei investiţii vor fi finalizate în prima parte a anului 2026, conducând astfel la necesitatea extinderii datei limită de tragere a sumelor împrumuturilor", precizează nota de fundamentare a actului normativ.
Acordurile au fost semnate după ce partea română a solicitat BIRD, una dintre diviziile Băncii Mondiale, extinderii datelor limită de tragere a sumelor celor două împrumuturi cu circa 22 luni sau identificării unor soluţii alternative.
Astfel, noile amendamente prevăd extinderea datei limită de tragere a sumelor finanţării adiţionale cu 18 luni, respectiv de la 31 decembrie 2024 la 30 iunie 2026.
ISTORIA PROIECTULUI
Acordurile de finanţare cu Banca Mondială pentru construcţia celor trei noi centre pentru arşi au fost semnate în 2014, iar termenul de finalizare pentru activităţile finanţate era de 31 decembrie 2024.
Deoarece toate cele trei proiecte sunt în întârziere, iar finalizarea lor până la finalul acestui an este exclusă, aşa cum se preciza în nota de fundamentare a unei ordonanţe de urgenţă (OUG) aprobate în luna martie 2023 de Executiv, acesta a prelungit construcţia lor până în 2025, asigurând cadrul legal pentru a permite utilizarea banilor de la Banca Mondială.
Proiectul prevede că finanţarea activităţilor cuprinse în cadrul acordurilor de împrumut cu Banca Mondială va fi asigurată inclusiv după finalizarea perioadei de implementare ale acordurilor de împrumut (31 decembrie 2024), din sume alocate anual cu această destinaţie de la bugetul de stat.
Costul total al celor trei centre este estimat la 223 milioane euro, pe baza preţurilor materialelor de construcţii din decembrie 2022.