Proiectul de a realiza trei mari centre pentru pacienţii cu arsuri grave, la Timişoara, Târgu Mureş şi Bucureşti, cu bani de la Banca Mondială este deja în întârziere, deşi centrele ar fi trebuit finalizate cel târziu în 2024. Până în prezent nu a demarat construcţia niciunui centru, potrivit datelor prezentate în proiectul unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului (OUG), elaborat de Ministerul Sănătăţii, care asigură finanţarea centrelor până la finalizarea la o dată incertă.
Astfel, în cadrul Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – „Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar”, finanţat de Banca Mondială, au fost incluse serviciile de proiectare şi de execuţie a 3 noi centre de tratare a pacienţilor cu arsuri grave, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
Acordurile de finanţare cu Banca Mondială a fost semnat în 2014, iar termenul de finalizare pentru activităţile finanţate este data de 31 decembrie 2024.
Toate cele trei proiecte sunt, însă, în întârziere, iar finalizarea lor până la finalul anului viitor este exclusă, admit autorii proiectului de act normativ.
Astfel, pentru centrele din Timişoara şi Bucureşti, procedurile sunt în stadiul de evaluare a ofertelor la licitaţiile pentru lucrările de construcţie, în timp ce la centrul din Târgu Mureş nici măcar nu a fost lansată licitaţia.
"Ca urmare a întârzierilor evidenţiate pe parcursul implementării proiectului începând cu etapa de proiectare până la etapa de evaluare a ofertelor, în acest moment nu este posibil ca durata de realizare a construcţiei la Timişoara, prevăzută în documentaţia de licitaţie ca fiind de 26 de luni, să se încadreze în termenul de finalizare al Proiectului privind Reforma Sectorului Sanitar – Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar (...), respectiv data de 31 decembrie 2024", se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Concluzii similare sunt menţionate şi pentru celelalte două centre.
"În lipsa unui cadru legislativ care să prevadă asigurarea continuării executării lucrărilor după acest termen, există riscul ca Banca Mondială să nu acorde aprobarea prealabilă (no objection) pentru semnarea contractului de lucrări condiţionat de existenţa actului legislativ de care se face vorbire", mai arată documentul.
Pentru a rezolva acest lucru, proiectul de act normativ asigură cadrul legislativ necesar pentru continuarea executării lucrărilor după finalul anului 2024, deoarece "există riscul ca acest obiectiv de investiţii să nu poată fi realizat", arată autorii proiectului.
Proiectul prevede că finanţarea activităţilor cuprinse în cadrul acordurilor de împrumut cu Banca Mondială va fi asigurată inclusiv după finalizarea perioadei de implementare ale acordurilor de împrumut (31 decembrie 2024), din sume alocate anual cu această destinaţie de la bugetul de stat.
Costul total al celor trei centre este estimat la 223 milioane euro, pe baza preţurilor materialelor de construcţii din decembrie 2022.