Cele 19 spitale administrate de Primăria Capitalei ar putea beneficia de un sistem integrat Smart Energy şi de investiţii pentru a creşte autonomia şi eficienţa energetică, potrivit unui proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a şedinţei din 23 august a Consiliului General al Capitalei, relatează Agerpres.
Studiul de oportunitate pentru programul "Energie verde pentru spitalele Municipiului Bucureşti" va fi realizat de Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) în parteneriat cu Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică Bucureşti-Ilfov.
Primăria Capitalei are în administrare 19 spitale, care folosesc instalaţii şi echipamente învechite pentru producerea energiei termice, apei calde curente, precum şi a energiei electrice.
"Ca urmare a acestei situaţii reiese necesitatea modernizării şi eficientizării procesului tehnologic de producere a energiei termice pentru încălzire şi apă caldă de consum, prin introducerea unor metode moderne de producere a energiei prin centrale termice în cogenerare, centrale termice de trigenerare, panouri solare, panouri fotovoltaice, precum şi alte tehnologii cu utilizarea surselor regenerabile de energie", arată proiectul.
Potrivit raportului, investiţiile programate vor aduce beneficii în sensul reducerii pierderilor de căldură, al îmbunătăţirii confortului interior şi al eficienţei energetice, dar şi al scăderii emisiilor gazelor cu efect de seră.
Utilizarea panourilor solare ar permite amortizarea rapidă a investiţiei, reducerea costurilor energiei consumate cu aproximativ 65%, dar şi prelungirea duratei de utilizare a sistemului de încălzire existent, potrivit proiectului.