Ministerul Sănătăţii urmează să achiziţioneze cel puţin 500.000 de doze de pneumococic polizaharidic conjugat, printr-un acord-cadru pe patru ani, lansând o licitaţie în acest sens. Vaccinul pneumococic se administrează la 2, 4 şi 11 luni, imunizarea cu acest ser fiind considerată o măsură esenţială pentru a reduce mortalitatea în rândul copiilor mici. Potrivit specialiştilor, pneumonia este principala cauză de mortalitate la copiii cu vârsta de până la cinci ani.
Licitaţia lansată de minister vizează achiziţia unei cantităţi cuprinse între 500.000 şi 2,5 milioane de doze de vaccin pneumococic polizaharidic conjugat, valoarea totală estimată fiind cuprinsă între 132,9 milioane lei şi 664,6 milioane lei.
La evaluarea ofertelor, componenta financiară are o pondere de 80%, iar termenul de livrare a produselor - 20%. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 21 septembrie.
Cantitatea care poate face obiectul unui contract subsecvent este cuprinsă între 353.500 şi 707.000 doze.
Anul trecut, conf. univ. dr. Mihai Craiu, medic pediatru la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului “Alessandrescu- Rusescu”, a vorbit despre vaccinarea împotriva infecţiilor pneumococice la copii în România şi efectul acesteia asupra scăderii pneumoniilor comunitare în cadrul dezbaterii ,,Vaccines 360”, organizată de 360medical.ro.
"Dacă ne uităm strict la copii, constatăm că principalul ucigaş al copiilor cu vârstă de până în 5 ani sunt infecţiile cu localizare în tractul respirator, pneumonie plus infecţii neonatale severe, conform raportării OMS", preciza medicul pediatru.
Recomandările la nivel internaţional sunt ca toate grupele de vârstă să fie vaccinate împotriva infecţiilor cu pneumococ.
"În România, în programul Naţional de Vaccinare există vaccinare antipneumococică ce se termină în primul an de viaţă, ulterior nu prea mai avem”, a mai spus conf. univ. dr. Mihai Craiu.