Marinela Debu, APAH-RO: Să nu lăsăm niciun pacient cu hepatită B plus Delta depistat şi abandonat

Marinela Debu, APAH-RO: Să nu lăsăm niciun pacient cu hepatită B plus Delta depistat şi abandonat

Accesul pacienţilor români la medicamente inovatoare este întârziat cu doi ani şi jumătate comparativ cu ceilalţi europeni, a fost una din concluziile primei ediţii a dezbaterii Intellectual Property and New Health Challenges, organizată de 360medical.ro. Fiindcă procedurile administrative, de la evaluare până la accesul efectiv al pacienţilor la astfel de terapii, pot dura cel puţin un an, reprezentanta pacienţilor cu afecţiuni hepatice a tras un semnal de alarmă cu privire la o nouă terapie pentru hepatita Delta ,,Apelul nostru este către autorităţi: când vor putea aceşti pacienţi începe tratamentul cu medicamentul nou care a fost aprobat în septembrie anul trecut de Agenţia Naţională a Medicamentului. Pentru ei este poate singura opţiune terapeutică”, a transmis Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Hepatita Delta este considerată cea mai severă formă de hepatită virală, fiind ,,vinovată” de trei până la de şase ori mai multe ciroze hepatice, cancere hepatice, nevoi de transplant hepatic şi decese.

,,În ceea ce priveşte accesul la tratament, eu cred că este o chestie de continuitate. Şi o spun cu foarte mare regret. Am avut în aceste ultime săptămâni o colaborare foarte bună cu Agenţia Naţională a Medicamentului (ANMDMR) în ceea ce priveşte rezolvarea unei situaţii apărute în aprovizionarea cu singurul medicament la care au acces în acest moment pacienţii cu hepatită B plus Delta, respectiv interferonul. Am respect pentru implicarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului în a găsi soluţii să rezolvăm această problemă şi să evităm pe viitor pacienţi care să facă întreruperi în terapie, pentru că suntem siguri că au existat pacienţi care au făcut întrerupere de tratament. Avem o terapie aprobată de Agenţia Naţională a Medicamentului, o terapie nouă, inovatoare, şi care pentru mulţi pacienţi experimentaţi deja la interferon este ultima soluţie. Cunoaştem ca şi asociaţie foarte mulţi pacienţi cu hepatită B plus Delta care au făcut interferon o dată, de două ori, chiar şi mai mult, pacienţi care ne sună săptămânal şi ne întreabă când vor putea începe tratamentul, pentru că văd că deja tot mai multe ţări din vestul Europei au aprobat această nouă terapie. În acest moment avem nevoie de un orizont de timp. Avem nevoie să ştim din partea autorităţilor că într-o lună, două pacienţii cu hepatită B plus Delta din România vor avea acces la terapia inovatoare”, a atras atenţia Marinela Debu.

Deocamdată pacienţii din România cu hepatita D sunt trataţi cu interferon, care oferă o şansă de răspuns la doar 20-25% din pacienţi.

Aproximativ o treime din pacienţi nu sunt eligibili pentru acest tratament deoarece au o boală hepatică avansată, ciroză hepatică sau intoleranţă sau contraindicaţii la interferon.

În cadrul dezbaterii Intellectual Property and New Health Challenges, manifestare care face parte din seria conferinţelor 360APT, Acces, Politici şi Terapii, s-a abordat şi subiectul testării românilor pentru hepatite, în condiţiile în care sunt foarte multe campanii de testare derulate în ţara noastră cu fonduri europene.

,,Din aceste campanii au rezultat câteva sute de pacienţi cu hepatită B plus Delta şi aceşti oameni au nevoie de terapiile inovatoare. Şi dacă e să ne uităm la vârsta pacienţilor, cred că asta ar trebui să ne încurajeze şi să încurajeze autorităţile şi mai mult să se grăbească în a da drumul la terapie. În ceea ce priveşte depistarea, co-infecţia cu B plus Delta este mult subdiagnosticată în acest moment. Şi avem o reală problemă”, a afirmat Marinela Debu.

Preşedinta APAH-RO a specificat că fiecare pacient care a fost depistat cu infecţia cu virusul hepatitic B trebuie să facă şi testarea pentru virusul Delta, măcar o dată în viaţă, dacă nu mai des, ori de câte ori medicul curant consideră absolut necesar.

,,Cred că trebuie să devină o practică curentă. Sunt spitale unde asta se întâmplă, unde orice pacient depistat cu virusul B este automat testat şi pentru virusul Delta”, a mărturisit reprezentanta pacienţilor cu afecţiuni hepatice.

Teoretic orice pacient cu virusul hepatitic B ar trebui, pe foaia de zi într-o spital de boli infecţioase sau pe o secţie de gastroenterologie, să poată să facă gratuit toate investigaţiile necesare.

,,În viaţa reală, din ceea ce am observat noi, cred că sub 10% - sunt spitalele, clinicile sau secţiile care nu pot asigura aceste gratuităţi din diverse motive: fie lipsa aparaturii, fie faptul că efectiv nu au fonduri să cumpere substanţele necesare pentru a face anumite analize şi chiar ce am observat noi, chiar şi spitale care anul trecut făceau aceste investigaţii gratuit, din păcate multe dintre ele anul acesta nu şi-au mai permis. În acest moment cred că sunt foarte puţine, puţin peste 10, numărul centrelor sau locaţiilor unde pot să-şi facă gratuit. E păcat că se întâmplă lucrul ăsta. De obicei sunt pacienţi între 30 şi 50 de ani. Sunt oameni activi, şi dacă e să ne uităm iarăşi pe gradul de fibroză al pacienţilor cu B plus Delta, majoritatea au grad de fibroză avansat deja. Au trecut de fibroza II, de fibroza III, şi cu atât mai mult trebuie să se găsească soluţii cât mai rapide pentru ca ei să aibă acces la analize”, a semnalat Marinela Debu.

Campaniile de testare trebuie continuate şi după ce Livero 2 Est şi Livero 2 Sud se vor încheia. Potrivit pacienţilor, următoarea ţintă ar trebui să fie zona Transilvaniei.

,,Important este să nu lăsăm niciun pacient cu hepatită B plus Delta depistat şi abandonat. E păcat, să nu aibă pacienţii acces, pentru că medicii îşi doresc să ajute, cred că şi autorităţile au arătat deschidere în ultimii ani. Sper să fie doar un blocaj de moment şi să ne grăbim pentru că au trecut aproape 9 luni că de când s-a aprobat noua terapie”, a spus Marinela Debu, preşedintele APAH-RO pentru 360medical.ro.

viewscnt