Ministerul Sănătăţii urmează să introducă un atestat în medicină de călătorie, pe care îl vor putea obţine mai multe categorii de medici din România în urma unor cursuri de patru luni desfăşurate în Bucureşti şi Constanţa, arată un proiect de ordin publicat marţi de instituţie.
Noul atestat, care există deja în mai multe ţări, a fost propus ministerului de Adrian Streinu-Cercel şi de Adriana Hristea, care urmează să devină coordonatori naţionali ai proiectului.
Programul "Medicina de călătorie" este "conceput ca domeniu interdisciplinar, apărut din necesitatea prevenirii îmbolnăvirii călătorilor internaţionali, ca urmare a creşterii frecvenţei acestor călătorii, efectuate în scopuri diferite: turistice, personal din armată sau misiuni umanitare, misiuni diplomatice, în interes de serviciu, pelerinaje, refugiaţi etc", se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.
Programul se adresează mai multor categorii de specialişti în domeniul medical sau chirurgical, inclusiv medicilor de familie.
"Medicina de călătorie vizează nu numai prevenirea sau tratarea bolilor tropicale, ci şi un ansamblu de patologii ce pot să apară sau pot fi agravate în cursul călătoriilor. Această nouă disciplină este diferită de medicina tropicală, deoarece accentul se pune pe profilaxia diverselor condiţii patologice, şi nu pe diagnostic şi tratament", se arată în curriculum de program studii complementare.
Medicii interesaţi să obţină noul atestat trebuie să urmeze cursuri timp de patru luni într-unul din cele două centre în care se va desfăşura programul: Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti şi Universitatea Ovidius din Constanţa.
Cursanţii vor face pregătire la Clinica 1 de Boli infecţioase a Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, respectiv la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa.