Melania Tudose, preşedinte Asociaţia Moaşelor Independente: În România nu există personal calificat care să asiste şi să gestioneze naşterile acasă. Naşterile trebuie să aibă loc în spital!

Melania Tudose, preşedinte Asociaţia Moaşelor Independente: În România nu există personal calificat care să asiste şi să gestioneze naşterile acasă. Naşterile trebuie să aibă loc în spital!

O gravidă din România cu scleroză multiplă şi trombofilie care a născut la domiciliu şi a fost asistată de o moaşă, a decedat. Femeia era la prima sarcină şi a ajuns la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ în stare de şoc şi intubată, dar nu s-a mai putut face nimic. ,,În România, nu există o infrastructură dezvoltată pentru a asista naşterile la domiciliu şi nici personal medical calificat să gestioneze naşterile acasă sau complicaţiile care pot apărea”, a precizat Irina Popescu, vicepreşedintele Asociaţiei Moaşelor Independente, iar Melania Tudose, preşedintele Asociaţiei Române a Moaşelor Independente şi vicepreşedintele Asociaţiei Europene a Moaşelor Independente, a atras atenţia că ,,naşterile trebuie să aibă loc în spital”.

Prof. dr. Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi  a spus că gravida în vârstă de 42 de ani a fost la mai mulţi medici din Piatra Neamţ care i-au recomandat naştere prin operaţie cezariană.

,,Această femeie a găsit pe Facebook o asistentă medicală care se pare că are studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu. S-a produs o hemoragie importantă imediat după decolarea placentei. A fost chemat Serviciul de Ambulanţă mult prea târziu. De la domiciliu până la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ a fost intubată. Acolo, o echipă multidisciplinară formată din mai mulţi medici ginecologi, anestezişti, chirurgi, neurologi, cardiologi s-au luptat să o salveze, dar această pacientă a decedat până la urmă", a declarat Onofriescu, potrivit Agerpres.

Vicepreşedinta Asociaţiei Moaşelor Independente susţine că personalul medical specializat, inclusiv moaşele licenţiate, oferă asistenţa şi serviciile medicale necesare la naştere gravidelor, mamelor şi nou-născuţilor în România în spitale, în maternităţi.

,,În ţările în care naşterea acasă este reglementată există personal calificat pentru astfel de naşteri la domiciliu, precum şi sistem de transfer şi urgenţă. Serviciile de ambulanţă şi spitalele din ţările respective sunt informate şi în contact cu echipele care asistă la domiciliu, iar cazurile respective, atunci când apar complicaţii, sunt transferate rapid şi echipele de intervenţie din spital sunt pregătite deja să intervină în funcţie de urgenţa apărută.

Atragem încă o dată atenţia asupra personalului necalificat care asistă naşteri la domiciliu şi promovează acest tip de activităţi neconforme cu îngrijirea şi practica medicală. În România, asistarea naşterii la domiciliu nu poate avea loc în siguranţă din punct de vedere al actului medical, iar gravidele, chiar şi cele cu sarcină cu risc scăzut, îşi pot pierde viaţa sau pe cea a copilului dacă nu sunt asistate de personal medical calificat sau dacă nu se poate interveni la timp atunci când apar complicaţii la naştere.

Asemenea cazuri trebuie prevenite, iar pentru asta autorităţile trebuie să ia măsuri împotriva persoanelor care nu au calificare medicală, dar care se promovează sau sunt promovate în mediul online, inclusiv în grupuri dedicate naşterilor la domiciliu”, a atras atenţia moaşa Irina Popescu.

Rolul moaşelor este extrem de important, mai ales că ele se pot implica în educaţia prenatală, din acest motiv Asociaţia Moaşelor Independente e de părere că Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate trebuie să creeze programe de educare şi informare a gravidelor şi servicii gratuite dedicate îngrijirii antenatale. Femeile trebuie să aibă acces gratuit la astfel de servicii, iar moaşa să fie furnizorul principal pentru educaţie pre şi postnatală.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat ieri la Palatul Parlamentului că nu este în regulă din punct de vedere legal ceea ce s-a întâmplat în cazul femeii din judeţul Neamţ, care a ales să nască acasă asistată de o moaşă şi a murit, dar că în acest caz este vorba despre o opţiune a unei persoane care, în loc să se adreseze sistemului public de sănătate, a decis să nască acasă.

,,Exercitarea dreptului de liberă practică de către asistenţi medicali, de către moaşe, de către medici se face în unităţile sanitare sau, după caz, acolo unde există situaţii de activitate de medicină de urgenţă se poate face, sigur, la domiciliu, dar nu ne referim la naşteri. Cred că lucrul acesta este foarte clar. Deci, o situaţie nefericită. O să vedem dacă putem adapta legislaţia încât să fie mai clare prevederile, dar, în mod evident, ce s-a întâmplat acolo nu este în regulă din punct de vedere legal şi nu există niciun fel de act normativ care să precizeze o astfel de posibilitate", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Medicul Mircea Onofriescu de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Cuza Vodă" din Iaşi a subliniat că naşterea voluntară şi deliberată la domiciliu cu ajutorul unor moaşe este o practică ilegală în România şi că în judeţul Neamţ este deja al doilea deces înregistrat în ultimele zile după ce gravidele au decis să nască acasă cu ajutorul moaşelor.

,,România nu are reglementată naşterea la domiciliu iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu. Trebuie să precizăm foarte clar că aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care se poate solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită. Trebuie reţinut că naşterea la domiciliu în unele ţări europene este reglementată şi practicată, dar există o altă infrastructură şi logistică. În Belgia sau în Olanda sunt cadre care au un atestat recunoscut de Casele de Asigurări, de Serviciile Publice de Sănătate, să asiste naşterea la domiciliu. În momentul în care aceste persoane se duc şi încep să urmărească un travaliu, serviciul de ambulanţă este atenţionat, încât în orice moment o salvare dedicată să poată asigura transferul acestei gravide de la domiciliu în cel mai apropiat serviciu sanitar. Este un sistem de organizare şi un sistem de planificare care este foarte bine pus la punct. În România acest lucru este interzis", a explicat prof.univ.dr Mircea Onofriescu, potrivit Agerpres.

Melania Tudose, vicepreşedintele Asociaţiei Europene a Moaşelor Independente şi preşedintele Asociaţiei Române a Moaşelor Independente a tras un semnal de alarmă cu privire la persoanele necalificate medical care promovează online servicii de naştere la domiciliu.

,,Naşterile trebuie să aibă loc în spital, în cadrul maternităţilor, sub supravegherea personalului medical (medici, moaşe, asistenţi medicali). Astfel, pot fi gestionate diverse complicaţii şi pot fi prevenite tragedii care pot apărea în timpul naşterii. Îndemnăm gravidele să aleagă să nască în unităţi medicale, unde pot fi monitorizate de personal medical calificat, examinate, atât ele, cât şi nou-născuţii, şi în care se poate interveni în situaţii de urgenţă. Preţul unei naşteri neasistate medical este prea mare, nu vi-l asumaţi!

De asemenea, îndemnăm Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi Colegiul Medicilor din România să se sesizeze în privinţa personalului necalificat care oferă asistenţă la naştere, pentru a preveni costurile în vieţi şi în complicaţii severe pe care aceste practici le aduc”, a semnalat Melania Tudose.

viewscnt