Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni că instituţia pe care o conduce ar putea realiza un proiect de lege privind reproducerea umană asistată în cadrul unui viitor cod de legi al Sănătăţii, în condiţiile în care România este printre puţinele ţări europene care nu au astfel de reglementări, relatează Agerpres.
Guvernul a lansat în 2011 un program pentru fertilizarea in vitro, care finanţează o singură procedură şi care a fost reluat în 2015 după o întrerupere de trei ani.
Potrivit datelor oficiale, prin acest program s-au născut 1.306 copii până la sfârşitul anului trecut. În prezent, în România există 11 clinici care derulează programul pentru fertilizarea in vitro, cu un buget annual de 4,7 milioane lei.
“În România însă nu avem o lege privind reproducerea umană asistată. Este ceea ce ne dorim să facem în cadrul acelui cod de legi al Sănătăţii pe care îl vom elabora. Concluzia este că avem cu adevărat nevoie de acest lucru. (...) Am cerut Agenţiei Naţionale de Programe o revizuire a acestui program şi în scurt timp cred că vom putea schimba ceva în acest domeniu ", a spus Pintea.
Ministrul consider că o singură procedură de fertilizare în vitro este insuficientă şi că este nevoie de o finanţare mai mare pentru acest program.
Viitoarea lege privind reproducerea umană asistată va reglementa numărul de proceduri care se acordă cuplurilor infertile, potrivit ministrului.
În prezent, în cadrul Ministerului Sănătăţii există un draft al proiectului de lege privind fertilizarea în vitro, pe baza căruia se va lucra la proiectul final, urmând ca membrii comisiilor de specialitate să stabilească şi numărul optim de proceduri.