Ministrul Sănătăţii admite că accesul la servicii stomatologice este limitat în România. Un program de prevenţie pentru copii ar putea fi demarat în acest an

Ministrul Sănătăţii admite că accesul la servicii stomatologice este limitat în România. Un program de prevenţie pentru copii ar putea fi demarat în acest an

Ministrul Sănătăţii a admis luni că accesul la servicii stomatologice este limitat în România în raport cu situaţia din alte ţări membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care statul alocă o sumă foarte mică pentru această activitate, care este "eminamente privată". În lipsa finanţării adecvate, problemă în legătură cu care ministrul Sănătăţii nu a anunţat vreo soluţie, Alexandru Rafila vorbeşte, în schimb, de demararea unui program de prevenţie în domeniul sănătăţii orale pentru copii, care ar putea fi demarat în acest an.

Declaraţiile au fost făcute la un eveniment organizat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale.

"În România, accesul la serviciile de stomatologie este limitat pentru că este o activitate eminamente privată, iar medicii stomatologi care sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate au o sumă limitată. (...) 6.000 de lei pe lună este suma pentru servicii stomatologice, ceea ce în mod evident este o sumă mică, o împărţim pe zile, cam câte persoane ar putea avea adresabilitate şi vă daţi seama că lucrul acestea este insuficient", a spus prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

"Se poate vedea şi în raport cu alocările care există pentru acest tip de activitate, procentual, nu mă refer neapărat ca sumă, în alte ţări din Uniunea Europeană", a completat ministrul.

În lipsa unei finanţări adecvate, ministrul Sănătăţii susţine că tot ceea ce pot face autorităţile este de a dezvolta programe de prevenţie în domeniul sănătăţii orale, ca re să includă servicii precum screening pentru copii şi tratamentul cariilor simple.

Astfel de programe ar putea fi lansate la început de an şcolar, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi autorităţile locale, potrivit ministrului.

"Aşteptăm de la dumneavoastră propuneri concrete pentru a putea, dacă se poate, să îl începem de anul acesta, pentru că evident, timpul este important. Discutăm despre o patologie care afectează în special copiii (...), abordarea trebuie să înceapă, în mod evident, din copilărie", a mai spus ministrul.

La începutul acestui an, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pe baza bugetului alocat de către guvern, a propus reducerea cu 50% a valorii decontate pentru serviciile de stomatologie. Ulterior, alocarea a fost menţinută la nivelul din 2023 până la jumătate acestui an.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România a reacţionat la anunţarea propunerii, avertizând că scăderea bugetului alocat decontării serviciilor de sănătate orală "va adânci şi mai mult decalajul dintre România şi Uniunea Europeană, ţară noastră situându-se deja pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte numărul mediu anual de consultaţii stomatologice, cu 0,3 vizite per capita, vs. 0,9 vizite, media europeană”.

În plus, Colegiul Medicilor Stomatologi a subliniat că susţinerea programelor de prevenţie are o importanţa strategică, atât pentru îmbunătăţirea stării sănătăţii orale a românilor, cât şi pentru economisirea fondurilor publice.

Astfel, costul tratării afecţiunilor orale identificate în stadiile primare ajunge să fie de până la trei ori mai mic decât costul necesar tratării afecţiunilor stomatologice avansate.

viewscnt