Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat vineri că foarte multe dintre prevederile Planului Naţional de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate prin noul Contract-cadru.
Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului a fost votat anul trecut în Parlament şi promulgat de preşedinte în noiembrie 2022, intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2023 prin lege.
Ministerul Sănătăţii trebuia să aibă deja pregătite normele de aplicare, care să se aplice de la 1 iulie, însă în loc de acestea, instituţia a anunţat că a fost elaborată o variantă „corectată” a planului, care a fost recent lansată în dezbatere publică.
Alexandru Rafila a declarat vineri că este vorba doar despre „o corecţie" care trebuie adusă planului, întrucât sunt elemente care „împiedică finanţarea corespunzătoare" a programelor dedicate pacienţilor şi pe de altă parte „exclud numeroase" categorii de pacienţi oncologici.
„Foarte multe dintre prevederile Planului Naţional de Combatere a Cancerului au fost deja aplicate prin noul Contract-cadru. Echipa de specialişti, cei mai reputaţi specialişti în oncologie din România, lucrează de şase luni la aceste norme", a declarat ministrul Rafila, citat de Agerpres.
Ministrul Sănătăţii a participat vineri la inaugurarea Compartimentului de primiri urgenţe de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ap. Ioan" Galaţi şi la semnarea contractelor de finanţare prin PNRR pentru achiziţionarea de echipamente medicale destinate reducerii infecţiilor nosocomiale pentru 7 spitale din judeţul Galaţi.
„Nu discutăm despre altceva decât despre o corecţie care trebuie adusă acelui plan, pentru că sunt elemente acolo care pe de o parte împiedică finanţarea corespunzătoare a programelor dedicate pacienţilor şi pe de altă parte exclud numeroase categorii de pacienţi oncologici de la ceea ce îşi propune acest plan, adică există patologii oncologice importante care nu au fost incluse în forma aceea a planului. Mă refer la pacienţii cu melanom malign, pacienţii cu cancer gastric şi alte tipuri de patologii. (...) Noi nu avem voie nici moral, nici legal, cred, să lăsăm în afara tratamentului modern sau diagnosticului modern anumite categorii de pacienţi oncologici", a precizat ministrul Sănătăţii.
El a afirmat că, în ceea ce priveşte planul, se va găsi o formulă „care să fie acceptabilă".
„Vom găsi o formulă care să fie acceptabilă. Noi încercăm de 7-8 luni să discutăm cu cei care au scris această formă a planului. Sper să le dea Dumnezeu suficient de multă minte şi responsabilitate să vină la o discuţie clară, nu cu mine, repet, eu pot să o moderez, cu toţi specialiştii din oncologie care lucrează la aceste norme şi la formă aplicabilă din toate punctele de vedere. Ne dorim acest lucru. Îl aşteptăm şi pe domnul Irimia. Cred că locul lui ca şi reprezentant al unei asociaţii de pacienţi este să dialogheze cu specialiştii. Până la urmă criticile pe care le aduce Ministerului Sănătăţii se adresează, culmea, specialiştilor care tratează pacienţii bolnavi de cancer pentru că ei lucrează de şase luni de zile. Nu cred că este corect. (...) Sunt o persoană deschisă la dialog, dar dialog bazat pe argumente şi pe o politică în favoarea pacienţilor, nu doar declaraţii în favoarea pacienţilor, ci măsuri concrete în favoarea pacienţilor oncologici. Oncologia rămâne o prioritate pentru noi", a mai arătat ministrul Sănătăţii.
Modificarea planului iniţial a fost criticată dur inclusiv de asociaţiile de pacienţi, care au anunţat că l-au reclamat pe ministrul Sănătăţii la Avocatul Poporului şi urmează să îl acţioneze în instanţă după 1 iulie pentru nerespectarea legislaţiei şi periclitarea vieţii pacienţilor.