Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a pledat, miercuri, pentru deblocarea posturilor din sistemul sanitar, astfel ca cei aproximativ 4.000 de medici care au terminat rezidenţiatul, la sfârşitul anului trecut, şi pentru a căror pregătire au fost investite milioane de euro să rămână să lucreze în România şi să nu opteze să plece pentru a lucra în străinătate.
Potrivit ministrului Rafila, în România sunt aproape 56.000 de medici, dar în multe spitale din ţară există lipsă de personal, în special medici.
„Chiar dacă în acest an posturile care se vor elibera pot fi ocupate fără memorandum, la nivelul multor spitale din ţară există lipsă de personal, în special medici, trebuie să găsim împreună şi cu Ministerul Dezvoltării, pentru că spitalele care se află în subordinea autorităţilor locale pot să organizeze concurs prin memorandum care este iniţiat de Ministerul Dezvoltării. (...) Trebuie să găsim împreună o soluţie, pentru că ne aflăm într-o situaţie paradoxală, pe de o parte sunt spitale care nu au personal de specialitate în multe oraşe din ţară şi pe de altă parte câteva mii de medici rezidenţi au devenit specialişti la sfârşitul anului trecut, voi semna, în curând, ordinul care îi numeşte ca medici specialişti şi dacă ei nu au unde să se angajeze, atunci or să plece din ţară, ori nu cred că suntem în situaţia în care să încurajăm plecarea tinerilor medici din ţară", a afirmat, miercuri, Rafila, la un post de televiziune, potrivit Agerpres.
El a precizat că îi va informa pe ministrul Boloş şi pe premierul Ciolacu cu scopul de a găsi o soluţie pentru „deblocarea cât mai rapidă a acestor posturi şi scoaterea lor la concurs conform nevoilor unităţilor sanitare".
„Spitalele au solicitat aceste posturi pentru ca să îşi poată acoperi normativul de personal, (...) nu sunt posturi inventate. Dacă ele sunt neocupate, atunci trebuie să găsim o soluţie să le ocupăm prin concurs, conform legii. Avem 3.000-4.000 de specialişti care ies acum de pe băncile şcolii. Este clar că trebuie să păstrăm aceşti tineri medici în România şi să scoatem posturile la concurs. (...) Vă daţi seama ce investiţii au fost făcute pentru pregătirea lor, probabil că sunt sute de milioane de euro. Atât a costat şcolarizarea lor. Ei sunt specialişti după patru - cinci ani de practică medicală în spitale şi e bine ca să folosim oportunitatea aceasta de a-i păstra în ţară", a adăugat Rafila.
El a mai precizat că în România sunt spitale cu circuite care nu mai răspund realităţii şi care vor fi înlocuite, în timp, cu unele noi.
Până se vor construi spitale noi activitatea medicală va funcţiona în cele vechi, deşi arhitectura acestora nu mai permite circuite care să corespundă cerinţelor actuale, a arătat ministrul Sănătăţii.
„Construim spitale noi care să răspundă necesităţilor impuse de ISU. Sunt multe instituţii publice în această situaţie. Nu cred că cineva poate să decidă să închidă un spital. (...) Am făcut o inventariere a situaţiei instalaţiilor electrice şi a situaţiei instalaţiilor de gaze medicale. Avem proiecte privind schimbarea lor, unele au fost finalizate, Problema legată de clădiri cu o anumită arhitectonică, cu circuite care nu mai răspund realităţii, se rezolvă în timp pe măsură ce facem spitale noi care le vor înlocui pe cele vechi. Dar lucrul acesta nu poate fi făcut peste noapte şi trebuie făcut în aşa fel încât să putem asigura, în continuare, asistenţa medicală cetăţenilor. Va exista o persoană publică, nu vreau să o nominalizez acum, care ne sugera să închidem vreo 300 de spitale din România. Eu nu cred că cineva poate lua o astfel de decizie", a mai spus, ministrul Rafila.