Ministrul Sănătăţii promite că va cumpăra cel puţin 284 de incubatoare, 100 ar putea ajunge în maternităţi în acest an

Ministrul Sănătăţii promite că va cumpăra cel puţin 284 de incubatoare, 100 ar putea ajunge în maternităţi în acest an

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că instituţia pe care o conduce va cumpăra cel puţin 284 de incubatoare de ultimă generaţie pentru toate maternităţile din ţară, pe fondul crizei acute de aparatură, potrivit postului public de televiziune TVR.

“Licitaţia va fi de tip accord-cadru. Cantitatea minimă - 284, cantitatea maximă – 1.100”, a afirmat Pintea.

Potrivit ministrului, valoarea contractului este de 85,6 milioane lei.

“Probabil că anul acesta nu vom putea livra mai mult de 100 de incubatoare”, a mai spus Pintea.

Maternităţile din România dispun în prezent de doar 250 de paturi speciale pentru copiii născuţi prematur sau cu malformaţii, deşi ar avea nevoie de circa 600, potrivit specialiştilor.

În fiecare an, în România se nasc înainte de termen circa 20.000 de copii, care au nevoie de îngrijire specială.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), România continuă să înregistreze o rată ridicată a mortalităţii infantile, cu 632 de decese ale unor copii cu vârsta sub un an în prima jumătate a acestui an.

Comparativ cu prima jumătate a anului trecut, numărul de decese ale copiilor cu vârsta sub un an a scăzut cu 11,6% în primul semestru din acest an, de la 715, arată calculele 360medical.ro realizate pe baza datelor INS.

În 2017, România a înregistrat 1.360 de decese ale unor copii cu vârsta de cel mult un an, ceea ce înseamnă o rată a mortalităţii infantile de circa 7 la 1.000 născuţi-vii, similară cu cea înregistrată în 2016, arată datele oficiale.

În 2016, România a coborât pe locul al doilea în UE, fiind depăşită de Malta, care a înregistrat o creştere aratei mortalităţii infantile până la 7.4/1.000.

Totuşi, România a înregistrat o scădere semnificativă a mortalităţii infantile în ultimele decenii, în special după intrarea în Uniunea Europeană.

În 2006, ultimul an înainte de intrarea în UE, România înregistra o rată a mortalităţii infantile de 13,9/1.000 născuţi-vii. În 1990, rata mortalităţii infantile era de 26,9/1.000.

Un raport realizat de UNICEF arată că mortalitatea infantilă ridicată din România are ca principale cauze: nivelul scăzut de şcolarizare a mamei, sărăcia, marginalizarea geografică a comunităţilor şi a familiilor în cadrul comunităţilor, lipsa de acces la servicii medicale de bază, lipsa de informare profesională a medicilor, reglementări contradictorii în sistemul sanitar, lipsa de informare a părinţilor cu privire la serviciile de care pot beneficia, precum şi lipsa abilităţilor parentale.

Raportul subliniază că mulţi copii sub un an au decedat la domiciliu sau în primele 24 de ore de la internarea în spital.

viewscnt