Ministrul Sănătăţii susţine că 80% dintre nou-născuţii cu malformaţii congenitale sunt operaţi acum în România. Mulţi dintre copii sunt operaţi prin misiuni medicale cu implicarea unor medici străini

Ministrul Sănătăţii susţine că 80%  dintre nou-născuţii cu malformaţii congenitale sunt operaţi acum în România. Mulţi dintre copii sunt operaţi prin misiuni medicale cu implicarea unor medici străini

Ministrul Sănătăţii a susţinut marţi că circa 80% dintre nou-născuţii cu malformaţii sunt operaţi în prezent în România, raportul inversându-se în ultimii zece ani. În realitate, mulţi dintre aceşti copii sunt operaţi de către medici străini şi români în cadrul unor misiuni medicale care nu au legătură cu sustemul public de sănătate. 

360medical.ro a relatat recent că circa 1.000 de copii se nasc anual în România cu malformaţii cardiace congenitale, din care doar câteva sute ajung să fie operaţi, mulţi dintre ei datorită unor misiuni medicale.

În lipsa unui centru permanent dedicat intervenţiilor pediatrice, şansa la o viaţă normală a acestor copii depinde de misiuni medicale organizate prin bunăvoinţa medicilor şi organizaţiilor neguvernamentale.

Ministrul Sănătăţii susţine, în schimb, că "se lucrează la dezvoltarea unor centre în toată ţara".

"Cel de la Târgu Mureş era cunoscut în mod tradiţional, însă (...) era total insuficient din punct de vedere al numărului de cazuri pe care putea să le rezolve. Avem, acum, la 'Marie Curie', la Timişoara, la Iaşi, aşteptăm reluarea activităţii (...) şi, bineînţeles, la Cluj", a afirmat ministrul Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

Ministrul a dat vina pe lipsa medicilor neonatologi ]n multe zone din ţară, situaţia care creează vulnerabilităţi privind îngrijirea copiilor.

"Avem relativ puţine maternităţi de gradul trei şi încercăm să facem în aşa fel încât să reuşim să deschidem şi altele în zone din ţară unde lipsesc", a mai spus ministrul Sănătăţii.

România nu dispune în prezent de un centru cu activitate permanentă de chirurgie cardiacă infantilă.

viewscnt