Note mici la ultima rundă de acreditare a spitalelor de către ANMCS

Note mici la ultima rundă de acreditare a spitalelor de către ANMCS

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) este instituţia care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România.  În luna mai, instituţia a încadrat 9 spitale publice cu paturi în categorii de acreditare, din care doar 3 unităţi au fost încadrate în categoria a II-a (acreditat cu recomandări) sau a III-a (acreditat cu rezerve). 

Şi în luna aprilie, rezultatele evaluării au fost slabe: din 12 spitale publice cu paturi încadrate în categorii de acreditare, doar 3 unităţi au fost încadrate în categoria a II-a (acreditat cu recomandări).

Astfel, potrivit unui ordin al preşedintelui ANMCS, publicat luni în Monitorul Oficial, din cele 9 unităţi medicale încadrate în categorii de acreditare în luna mai, doar unul a fost încadrat în categoria a II-a (cu recomandări): Centrul Medical Laser System din Arad.

Dintre celelalte opt spitale evaluate, două au fost încadrate în categoria a III-a (acreditat cu rezerve): Preventoriul TBC Copii Deleni (jud. Iaşi) şi New Central Med Bacău.

Unităţile au primit acreditarea pentru o perioadă de cinci ani, cel mai mare punctaj – de 92,09% – fiind obţinut de Centrul Medical Laser System din Arad.

Celelalte şase spitale au fost încadrate în categoria a IV-a (acreditat cu încredere redusă) - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov, Spitalul Dr. Karl Diel Jimbolia (jud. Timiş) şi Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Săpoca (jud. Buzău) şi a V-a (decizie de prelungire a procesului de acreditare) - Centrul de Recuperare Neuromotorie Pro Vitam - punct de lucru (jud. Caraş-Severin), Spitalul Orăşenesc Nehoiu (jud. Buzău) şi Amamed - Spital de Boli Cronice (jud. Vâlcea).

CATEGORII DE ACREDITARE

În România există 6 categorii de acreditare: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.

România nu are în prezent niciun spital clasificat în categoria I de acreditare.

Din 17 octombrie 2019, toate spitalele din România sunt obligate să afişeze la intrare şi pe paginile lor de internet care este categoria lor de acreditare sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, că sunt în curs de acreditare.

viewscnt