Nouă rundă de evaluare a unităţilor medicale. Aproape o treime dintre spitalele verificate nu au fost acreditate

Nouă rundă de evaluare a unităţilor medicale. Aproape o treime dintre spitalele verificate nu au fost acreditate

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), instituţia care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România, a evaluat în luna mai 28 de spitale publice şi private, din care doar 10 unităţi au fost încadrate în categoria a II-a (acreditat cu recomandări), în timp ce opt nu au fost acreditate, fiind plasate fie în categoria V (prelungire a procesului de acreditare), fie în categoria VI (neacreditat). În general, spitalele din oraşe mici au mari dificultăţi de a primi acreditare sau, atunci când primesc notă de trecere, sunt acreditate în categorii inferioare (cu rezerve sau cu încredere redusă). 

Astfel, potrivit unui ordin al preşedintelui ANMCS, publicat luni în Monitorul Oficial, din cele 28 de unităţi medicale încadrate în categorii de acreditare în luna mai, 10 – cinci unităţi publice şi cinci private – au fost încadrate în categoria a II-a (cu recomandări): Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” Iaşi, Centrul de Oncologie Oncohelp (jud. Timiş), Spitalul Clinic „Avram Iancu” Oradea, Spitalul de Psihiatrie „Sf. Maria” Vedea (jud. Argeş), Gral Medical Bucureşti, Eurotrat - Spital de Reabilitare Medicală (jud. Cluj), Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova, Spitalul de Psihiatrie „Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, Victoria Medical Center Bucureşti şi Proartmed (jud. Prahova).

Unităţile au primit acreditarea pentru o perioadă de cinci ani, cel mai mare punctaj fiind obţinut de  Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” Iaşi (97,39%).

Din celelalte 18 spitale evaluate, şase au fost incluse în categoria a III-a (acreditat cu rezerve): Spitalul Municipal Sighişoara, Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci, Spitalul de Pediatrie Ploieşti, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău, Spitalul de Psihiatrie „Sf. Pantelimon” Brăila şi Spitalul de Psihiatrie Zam (jud. Hunedoara).

Alte patru spitale au fost încadrate în categoria a IV-a (acreditat cu încredere redusă): Spitalul Sovata-Niraj (jud. Mureş), Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” Huşi, Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti (jud. Gorj) şi Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” Oneşti (jud. Bacău).

Din celelalte opt spitale evaluate, şapte au primit decizie de prelungire a procesului de acreditare –Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare, Spitalul Orăşenesc Haţeg, Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj, Spitalul Municipal Aiud, Spitalul General C.F. Braşov, Spitalul Municipal Mangalia şi Lotus-Med Bucureşti.

Spitalul Orăşenesc Jibou „Dr. Traian Herţa”, din judeţul Sălaj, a fost singurul care a fost inclus în categoria a VI-a, rămânând neacreditat, cu un punctaj total de doar 12,35%. Spitalul se poate înscrie într-o nouă procedură de acreditare în următorul ciclu de acreditare.

CATEGORII DE ACREDITARE

În România există 6 categorii de acreditare: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.

România nu are în prezent niciun spital clasificat în categoria I de acreditare.

Din 17 octombrie 2019, toate spitalele din România sunt obligate să afişeze la intrare şi pe paginile lor de internet care este categoria lor de acreditare sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, că sunt în curs de acreditare.

viewscnt