Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS), instituţia care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România, a evaluat în luna decembrie 13 spitale publice şi private, din care şase unităţi au fost încadrate în categoria a II-a (acreditat cu recomandări). La polul opus, cinci unităţi au planuri de conformare în următoarele 12 sau 24 de luni, pentru a remedia neregulile constatate. Printre acestea se află şi Institutul Naţional de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucureşti, acreditat “cu rezerve” în urma punctajului obţinut în procesul de evaluare.
Astfel, potrivit unui ordin al preşedintelui ANMCS, publicat joi în Monitorul Oficial, din cele 13 unităţi medicale încadrate în categorii de acreditare în luna decembrie, şase – toate spitale publice – au fost încadrate în categoria a II-a (cu recomandări): Spitalul Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Cuvioasă Parascheva” Galaţi, Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc (jud. Suceava), Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie Constanţa, Spitalul Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti” Dăbuleni (jud. Dolj), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi şi Spitalul de Pneumoftiziologie Drajna (jud. Prahova).
Unităţile au primit acreditarea pentru o perioadă de cinci ani, cel mai mare punctaj fiind obţinut de Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Galaţi (95,57%).
Dintre celelalte 7 spitale evaluate, trei au fost incluse în categoria a III-a (acreditat cu rezerve): Institutul Naţional de Endocrinologie "C.I. Parhon" Bucureşti, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat (jud. Buzău) şi Spitalul Municipal Motru (jud. Gorj).
Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu (jud. Hunedoara) a fost singurul încadrat în categoria a IV-a (acreditat cu încredere redusă), în timp ce alte trei spitale au fost plasate în categoria a V-a (prelungire a procesului de acreditare) – Spitalul Sfântul Nicolae (privat, jud. Argeş), Spitalul General C.F. Galaţi şi Cin Med Bacău (privat).
Cinci spitale incluse în categoriile III, IV şi V au planuri de conformare pentru următoarele 12 sau 24 de luni, în care trebuie să remedieze neconformităţile constatate.
CATEGORII DE ACREDITARE
În România există 6 categorii de acreditare: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat.
România nu are în prezent niciun spital clasificat în categoria I de acreditare.
Din 17 octombrie 2019, toate spitalele din România sunt obligate să afişeze la intrare şi pe paginile lor de internet care este categoria lor de acreditare sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, că sunt în curs de acreditare.