Europa a înregistrat un număr record de cazuri de rujeolă anul trecut, în parte datorită unui număr tot mai mare de cazuri în care părinţii refuză vaccinarea copiilor lor, au declarat joi reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
În acelaşi timp, datele OMS, atestă că din ce în ce mai mulţi copii sunt vaccinaţi la nivel mondial ceea ce îi face pe specialişti să spere că proliferarea infecţiilor nu poate dura.
”Progresele au fost inegale între şi în interiorul ţărilor, lăsând grupuri crescânde de persoane sensibile neprotejate şi rezultând un număr record de persoane afectate de virus în 2018”, se arată în declaraţia dată publicităţii de organismul internaţional.
Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă, care poate provoca pierderi de auz şi tulburări ale creierului la copii şi, în cazuri grave chiar moartea. Gradul de acoperire a vaccinării trebuie să fie de aproximativ 95% pentru a preveni circulaţia virusului în comunităţi.
În multe ţări, campaniile anti-vaccin încearcă să descurajeze părinţii să-şi vaccineze copiii, în ciuda dovezilor ştiinţifice puternice potrivit cărora vaccinurile sunt sigure şi eficiente.
În Italia, chiar partidul de guvernământ, Mişcarea Cinque Stele a pus sub semnul întrebării siguranţa anumitor vaccinuri şi a denunţat cu tărie eforturile de a face vaccinările obligatorii.
În regiunea europeană care are o populaţie de aproximativ 900 de milioane de persoane, aproximativ 82,600 din 47 de ţări au contractat rujeolă anul trecut, cel mai mare număr din acest deceniu arată datele OMS. Dintre acestea, 72 de cazuri au fost fatale. Şase din cele 53 de ţări de pe continent nu au raportat nici o statistică.
În 34 de ţări, acoperirea estimată cu o a două doză de vaccin împotriva rujeolei a fost sub 95%.
În ultimii ani şi în România rată vaccinării a scăzut semnificativ, în special din cauza activiştilor care militează împotriva vaccinării.
Din această cauză, România a devenit anul trecut cel mai mare focar de rujeolă din Europa, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
”Golurile de imunizare la nivel local oferă încă o uşă deschisă virusului”, a declarat directorul european al OMS, Zsuzsanna Jakab, citată de Reuters.
Un raport publicat de Comisia Europeană anul trecut a constatat că acoperirea împotriva rujeolei a scăzut în 12 ţări din 2010 şi că şapte din cele 10 ţări cu cel mai scăzut nivel de încredere în vaccinuri dn lume sunt în Europa.