OMS: Numărul de cazuri de rujeolă din întreaga lume s-a triplat în 2019 faţă de anul trecut

OMS: Numărul de cazuri de rujeolă din întreaga lume s-a triplat în 2019 faţă de anul trecut

Numărul de cazuri de rujeolă înregistrate la nivel mondial în 2019 este de trei ori mai mare în acest an faţă de anul trecut, iar aproape toate continentele se confruntă cu o creştere a incidenţei a bolii care poate afecta sau chiar ucide copiii, dar care poate fi prevenită prin vaccinare, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Directorul departamentului de imunizare al OMS, Kate O'Brien, a dat vina pe sistemele de sănătate slabe şi pe dezinformarea cu privire la vaccinuri şi a invitat reţelele de socializare şi comunităţile să se asigure că informaţiile despre prevenirea bolii extrem de contagioase sunt corecte.

"Suntem în regres în ceea ce priveşte vaccinarea şi ne aflăm pe o cale greşită. Există o tendinţă îngrijorătoare, deoarece toate regiunile lumii se confruntă cu o creştere a incidenţei rujeolei, cu excepţia Americii, care a înregistrat un mic declin", a declarat O'Brien, pentru Reuters.

Statisticile OMS arată că au fost raportate aproape de trei ori mai multe cazuri din ianuarie până în iulie 2019 decât în ​​aceeaşi perioadă din 2018.

Aproape 365.000 de cazuri au fost raportate la nivel mondial în acest an, cifra cea mai mare din 2006, iar acestea reprezintă doar o parte din cele 6,7 milioane de cazuri suspectate. Rujeola a provocat aproximativ 109.000 de decese în 2017, arată cele mai recente cifre ale OMS.

Cele mai mari focare sunt în Republica Democrată Congo (155.460 de cazuri), Madagascar (127.454) şi Ucraina (54.246).

De asemenea, Europa a pierdut teren, patru ţări pierzându-şi statutul de "fără rujeolă” în 2018 - Albania, Republica Cehă, Grecia şi Marea Britanie, a mai precizat O'Brien.

Cifrele OMS nu includeau o defalcare specifică a numerelor pentru regiunea Americii, însă Statele Unite au înregistrat anul acesta 1.215 cazuri de rujeolă în 30 de state, cea mai gravă situaţie din 1992, potrivit datelor naţionale.

Experţii din domeniul sănătăţii spun că virusul s-a răspândit printre copiii de vârstă şcolară ai căror părinţi au refuzat să le administreze vaccinul ROR, pentru rujeolă-oreion-rubeolă, ceea ce conferă imunitate la boală.

Paradoxal, încrederea în vaccinuri - unele dintre produsele medicale cele mai eficiente, utilizate pe scară largă din lume - este cea mai mare în ţările mai sărace, dar mai slabă în cele mai bogate, unde scepticismul a permis apariţia unor epidemii de rujeolă, arată concluziile unui studiu global realizat în iunie 2019 şi citat de OMS.

„Noi vedem dezinformarea ca o ameninţare din ce în ce mai mare. Apelăm la furnizorii de social media, la comunităţi, la lideri, la persoane publice, să comunice informaţii corecte, valide, credibile ştiinţific”, a mai spus O'Brien.

În cele 53 de ţări ale regiunii Europa, în prima jumătate a acestui an au fost înregistrate 90.000 de cazuri de rujeolă, adicămai mult decât toate cele înregistrate în întregul an 2018, iar Ucraina are mai mult de jumătate din cazuri, a declarat, la rândul său, Siddhartha Datta, de la biroul regional OMS pentru Europa.

viewscnt