Operaţie în premieră naţională la Spitalul pentru Copii "Marie Curie”: cel mai mic copil din România care a primit un implant cohlear

Operaţie în premieră naţională la Spitalul pentru Copii "Marie Curie”: cel mai mic copil din România care a primit un implant cohlear

O echipă medicală de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie” din Capitală a realizat o intervenţie în premieră naţională, de implant cohlear la un băieţel în vârstă de doar 8 luni, care s-a născut cu hipoacuzie bilaterală profundă.

Operaţia a fost realizată în această dimineaţă la Clinica ORL din cadrul unităţii medicale.

"Unicitatea intervenţiei este reprezentată de vârsta fragedă a copilului, acesta fiind cel mai mic pacient din România care a beneficiat de un implant cohlear", a transmis unitatea medicală, într-un comunicat.

Echipa medicală care a realizat intervenţia chirurgicală a fost condusă de prof. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, şeful Clinicii ORL din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie”. Din echipa medicală a făcut parte şi dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competenţă în audiologie.

“Complexitatea intervenţiei a fost dată de vârsta fragedă a pacientului. Vorbim de un tratament modern, pentru o afecţiune sever invalidantă. Copiii cu pierdere profundă de auz, implantaţi la vârste cât mai mici, au şanse mult mai mari de a se integra în societate şi de a duce o viaţă normală, fără sprijin suplimentar. Acest lucru reprezintă un avantaj atât pentru copil, cât şi pentru societate”, a declarat prof. univ. dr. Dan Cristian Gheorghe, citat în comunicat.

Cu cât implantarea este realizată precoce, efectele produse de lipsa auzului în dezvoltarea neurocognitivă a copilului sunt recuperate mai rapid, permiţând încă din prima copilărie dezvoltarea armonioasă a acestuia, potrivit specialiştilor.

Astfel, experţii consideră că orice zi în care copiii aud mai devreme contribuie semnificativ la reducerea decalajelor, dezvoltarea acestora apropiindu-se mai mult de cea a copiilor născuţi fără deficienţe de auz.

“Pentru o intervenţie precoce în recuperarea hipoacuziei, este nevoie de screening auditiv şi de un diagnostic audiologic efectuat cât mai rapid. Implantul cohlear la această vârstă permite o dezvoltare a limbajului apropiată de a copiilor normal auzitori“, a afirmat dr. Alexandra Neagu, medic primar ORL cu competenţă în audiologie.

Realizarea acestei intervenţii a fost posibilă datorită eforturilor familiei, care a achiziţionat implantul din fonduri proprii, întrucât în spitalele din România există lungi liste de aşteptare pentru astfel de intervenţii.

Din această cauză, mulţi copii beneficiază târziu de implant, ceea ce le afectează semnificativ dezvoltarea limbajului.

Această situaţie impune eforturi considerabile din partea sistemului educational, dar mai ales a părinţilor, pentru a asigura o integrare de succes în şcoli şi pentru a oferi şanse similare de dezvoltare cu copiii care s-au născut cu auzul normal.

viewscnt