Peste 60% dintre medicii şi asistenţii medicali din România cred că acreditarea spitalelor creşte satisfacţia pacienţilor, arată un sondaj realizat de ANMCS

Peste 60% dintre medicii şi asistenţii medicali din România cred că acreditarea spitalelor creşte satisfacţia pacienţilor, arată un sondaj realizat de ANMCS

Acreditarea spitalelor creşte satisfacţia pacienţilor din România, consideră 61,5% dintre medicii şi asistenţii medicali chestionaţi de Autoritatea Naţională de Managament al Calităţii în Sănătate (ANMCS) în cadrul unui sondaj realizat recent în rândul spitalelor, potrivit unui comunicat al instituţiei, transmis vineri 360medical.ro.

De asemenea, 61,2% dintre respondenţi consideră că acreditarea spitalului la care lucrează a îmbunătăţit calitatea serviciilor medicale oferite.

Cercetarea a fost realizată în rândul spitalelor  în perioada 1 august - 15 septembrie 2018 de către Autoritatea Naţională de Managament al Calităţii în Sănătate, instituţie care se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România.

La chestionarul aplicat online au răspuns 5.403 persoane, din care 1,411 medici şi 3,992 asistenţi medicali, potrivit ANMCS.

Sondajul mai arată că 69,4% dintre medicii şi asistenţii chestionaţi consideră că diversificarea surselor de finanţare este o măsură utilă pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale, în timp ce 52,7% cred că definirea pachetului unic de servicii are un efect pozitiv pentru calitatea serviciilor medicale oferite de spitalele româneşti.

De asemenea, 52,7% dintre medici şi asistenţi cred că introducerea unor standarde naţionale de cost/calitate pentru bunuri şi servicii medicale cumpărate de spitale ar putea, de asemenea, creşte calitatea serviciilor oferite pacienţilor.

Potrivit sondajului, peste 8 din 10 medici şi asistenţi din România (80,9%) consideră că, după acreditarea spitalului în care lucrează, s-a pus în mare şi foarte mare măsură accent pe respectarea procedurilor, 67,6% spun că s-a îmbunătăţit alocarea resurselor necesare pentru creşterea calităţii actului medical.

“După acreditarea spitalului, angajaţii au fost implicaţi în măsură mare şi foarte mare în implementarea unor măsuri pentru creşterea calităţii (60,45%), monitorizarea feedback-ului primit de la pacienţi cu privire la calitatea actului medical din spital (65,15%)”, se arată în comunicat.

Sondajul mai arată că 42% dintre respondenţi cred ăa rezultatele acreditării vor determina pacienţii să meargă la spitalele cele mai bine clasate, în timp ce 52,1% estimează că pacienţii vor merge, ca şi până acum, la spitalul cel mai apropiat.

Doar circa o treime (34,8%) dintre medicii şi asistenţii medicali consideră că nivelul calităţii serviciilor medicale certificat prin acreditarea spitalului va influenţa medicii de familie în orientarea pacienţilor.

Recent, preşedintele ANMCS, Vasile Cepoi, a declarat că a observat o degradare a calităţii pregătirii profesionale a asistenţilor medicali din România, în condiţiile în care atribuţiile şi competenţele lor nu sunt bine stabilite, există două sisteme de învăţământ pentru aceeaşi profesie, iar sarcinile se alocă pe criterii administrative.

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate se ocupă cu acreditarea unităţilor sanitare din România, cu consultarea Ministerului Sănătătii. Instituţia funcţionează în subordinea guvernului şi coordonarea prim-ministrului.

viewscnt