În urmă cu cinci ani, compania japoneză Itochu Corporation a demarat realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui centru de excelenţă în terapie oncologică prin protonoterapie în Bucureşti. Studiul de fezabilitate a fost finanţat integral de guvernul japonez, însă timp de cinci ani ideea a rămas la stadiul de proiect. Acum, Ministerul Sănătăţii a demarat primii paşi concreţi pentru realizarea proiectului, lansând o consultare de piaţă pentru proiectarea, construcţia şi dotarea centrului. Nu este clar cât timp va dura realizarea investiţiei.
Proiectul fusese deja anunţat în urmă cu 10 zile de ministrul Sănătăţii, care a transmis că a semnat ordinul privind înfiinţarea unui grup tehnic care va întocmi documentaţia necesară realizării în centrului de protonoterapie, în cadrul Institutului Oncologic Bucureşti.
Potrivit Ministerului Sănătăţii, Centrul Naţional de Protonoterapie este un proiect în valoare de 70 de milioane de euro, care va fi finanţat din fonduri structurale europene.
"Va fi construit singurul centru de protonoterapie din sud-estul Europei. Ministerul Sănătăţii se implică direct pentru ca această metodă avansată de tratament a pacienţilor oncologici să fie realizată în cel mai scurt timp”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat într-un comunicat al ministerului.
Consultarea de piaţă este o procedură prevăzută de legislaţia în vigoare, care are ca scop informarea companiilor interesate cu privire la planurile de achiziţie şi cerinţele avute în vedere în legătură cu acestea.