În 2015, România a demarat un proiect de realizare a trei spitale regionale, la Iaşi, Cluj şi Craiova. După opt ani, primul dintre ele are faza de proiectare finalizată, urmând să fie demarată licitaţia pentru construcţia unităţii medicale.
"Proiectul tehnic la Iaşi s-a încheiat, urmează licitaţia pentru construcţia propriu-zisă. În scurt timp se termină proiectul tehnic şi la Cluj, iar până la sfârşitul anului se termină şi proiectul tehnic de la Craiova, astfel încât să avem măcar un prim spital regional terminat în 2027 şi la scurt timp celelalte două, în funcţie de finalizarea procedurilor de achiziţie, respectiv de construcţie propriu-zisă", a afirmat joi ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.
Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi va fi cea mai importantă unitate medicală din Moldova şi una dintre cele mai importante din ţară.
Recent, Ministerul Sănătăţii a prezentat atât randarea cu unitatea medicală, cât şi detalii despre componentele spitalului, rezultate în urma proiectării.
Astfel, Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi va avea 752 de paturi pentru spitalizare continuă, în 6 centre medicale, 113 paturi în ambulatoriul de specialitate (cu departament urgenţe, chirurgie de zi, internare de zi, investigaţii) şi 86 de paturi pentru terapie intensivă (medical, chirurgical, mari arşi, transplant şi neonatologie).
Proiectul SRU Iaşi este cel mai avansat dintre toate cele 3 proiect de spitale regionale. Astfel, proiectarea SRU Cluj se va finaliza în aprilie-mai 2023, iar cea pentru SRU Craiova abia în noiembrie-decembrie 2023.
Proiectul celor 3 spitale regionale a fost demarat în 2015, însă pe parcurs s-au înregistrat întârzieri majore, astfel că unităţile medicale vor fi finalizate în 2027, în cel mai bun caz.
Investiţia totală pentru construirea celor trei spitale regionale este estimată la circa 1,5 miliarde euro.