Primul transplant pediatric renal de la donator viu din acest an a fost efectuat la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, după ce o mamă de 38 de ani a donat un rinichi pentru fiica sa de 8 ani, care suferea de o boală cronică de rinichi.
Transplantul renal pediatric este un procedeu delicat şi complex, care necesită o abordare multidisciplinară şi o coordonare meticuloasă între echipele medicale implicate. Procedura a avut loc în 8 februarie, la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.
"O mamă în vârstă de 38 de ani, i-a donat un rinichi şi astfel i-a oferit şansa de a avea o viaţă normală fetiţei sale de 8 ani cu boală cronică de rinichi şi necesar de hemodializă", a transmis Agenţia Naţională de Transplant (ANT), într-un comunicat.
ANT subliniază că transplantul renal nu doar că îmbunătăţeşte calitatea vieţii acestor copii, ci le oferă şansa de a trăi vieţi normale şi sănătoase, fără dependenţa de dializă.
În ianuarie au fost efectuate şi două transplanturi hepatice de la donator viu, de care au beneficiat două fetiţe de 3 ani, respectiv 3 ani şi jumătate.
Un număr mare de pacienţi din România sunt înscrişi pe listele de aşteptare pentru un transplant care le poate salva viaţa. Cu toate acestea, numărul de donatori de organe este scăzut, cu mult sub necesar.
Ultimele date publicate de Agenţia Naţională de Transplant (ANT) arată că, în 2023, în România s-au înregistrat circa 80 de donatori de organe şi s-au realizat peste 300 de proceduri de transplant.