Osteoporoza afectează la nivel mondial aproximativ 21,2% din femeile peste 50 de ani şi 6,3% din bărbaţii din aceeaşi categorie de vârstă. ,,În România sunt două probleme cu care ne confruntăm: faptul că osteoporoza este subdiagnosticată şi disfuncţionalitatea care există între pacienţii care sunt la risc mare de fractură osteoporotică şi care trebuie să fie trataţi şi cei care sunt în realitate trataţi”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorectorul UMFCD, în conferinţa de presă organizată în campania de prevenţie ,,Asumă-ţi să fii sănătos!”-Litoral 2023.
Osteoporoza este o boală cronică şi reprezintă o problemă de sănătate publică, iar rezultatele obţinute în urma a 4.757 de consultaţii medicale gratuite pe litoral pentru screening dermatologic, endocrinologic sau pediatric, au scos la iveală mai multe probleme de sănătate ale românilor, printre care şi riscul crescut şi foarte crescut de fractură osteoporotică pentru 4,45 % dintre turiştii evaluaţi.
Cei 12 medici endocrinologi şi rezidenţi care au acordat consultaţii la malul Mării Negre au efectuat riscul de fractură majoră osteoporotică şi de fractură de şold, calculat cu ajutorul unui instrument numit FRAX, precum şi utilizarea chestionarului IOF (International Osteoporosis Foundation) pentru stabilirea riscului de osteoporoză şi al fracturilor de fragilitate.
În prezent, FRAX este introdus în contractul-cadru şi decontat de CNAS doar la medicii de familie, dar nu şi la endocrinologii din ambulatoriul de specialitate.
,,Este foarte bine că s-a introdus pentru medicii de familie, dar considerăm că FRAX trebuie să-şi găsească locul în ambulatoriul de specialitate. Ar fi extrem de util. A fost ca propunere la un moment dat, a existat în forma finală, n-a mai apărut. Sperăm că vom remedia acest lucru. Punerea la îndemâna specialistului endocrinolog din ambulator a unui instrument cum este FRAX reprezintă o necesitate şi o urgenţă”, a precizat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorectorul UMFCD şi medic endocrinolog la Institutul Parhon.
Osteoporoza este o maladie aflată la graniţa dintre specialităţi, se ocupă de ea şi endocrinologii, şi reumatologii, dar şi medicii internişti, geriatri, ortopezi, medici de familie, dar şi medici de recuperare.
Potrivit datelor furnizate de către conf. univ. dr. Alexandra Cucu, de la UMF Carol Davila, Directorul Centrului Naţional pentru Evaluarea şi Promovarea Stării de Sănătate din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), la cea de-a doua ediţie a dezbaterii ,,Osteoporosis 360” organizată de redacţia 360medical.ro ,, aproximativ 1.000.000 de români au osteoporoză sau osteopenie, deci practic această afecţiune este a treia în ierarhia patologiilor ca prevalenţă în ţara noastră”.
Pentru a fi depistaţi şi diagnosticaţi din timp, dar şi trataţi cât mai mulţi pacienţi cu osteoporoză, fără a se pierde pe traseu, medicii români pledează pentru centre de tip Fracture Liaison Service la noi în ţară.
,,Ceea ce ne dorim foarte mult şi în în strategia de sănătate sperăm să rămână acest lucru este crearea a ceea ce la nivel european şi internaţional este cunoscut sub numele de Fracture Liaison Service, o structură ce asigură traseul pacientului, pentru că de cele mai multe ori, mai ales la patologiile care sunt undeva la graniţa dintre specialităţi, traseul pacientului este o problemă”, a subliniat prof.dr. Cătălina Poiană.