Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a anunţat marţi că a semnat ordinul privind înfiinţarea unui grup tehnic care va întocmi documentaţia necesară realizării primului centru de tratament inovator pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice.
Ministerul Sănătăţii va construi un Centru Naţional de Excelenţă în Protonoterapie în cadrul Institutului Oncologic Bucureşti, într-o primă etapă fiind constituit Grupul tehnic de lucru, coordonat de secretarul de stat Alexandru Rogobete, abilitat să elaboreze documentaţia pe baza căreia va fi implementat proiectul, prin Ordinul semnat marţi de către ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.
„Centrul de excelenţă în protonoterapie este o denumire poate puţin cam pretenţioasă. Realitatea este că România are şansa clară să construiască primul centru de tratament inovator pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice din regiune! Astăzi am semnat Ordinul de ministru prin care înfiinţăm Grupul tehnic de lucru cu misiunea de a elabora documentaţiile necesare", a declarat minstrul Rafila într-un comunicat publicat marţi, pe pagina de social media a Ministerului Sănătăţii.
Protonoterapia este folosită de mulţi ani ca metodă de tratament în numeroase alte ţări şi presupune utilizarea protonilor pentru a furniza o doză de radiaţii care ucid celulele tumorale.
Spre deosebire de radioterapia clasică, terapia cu protoni permite administrarea dozei de tratament într-un mod mai precis în timp ce organele sănătoase au parte de o expunere minimă la radiaţii.
Ttratamentul inovator de ultimă generaţie al cancerului, care oferă o şansă în plus la viaţă, este indicat cu precădere în tratarea cancerului la copii. Metoda terepeutică poate fi folosită însă şi în tratamentul unor forme de cancer care apar la adulţi, cum ar fi cancerul de sân, cancerul esofagian sau cancerul pulmonar fără celule mici.
Potrivit ministrului, cel mai târziu în luna august vor fi demarate licitaţiile.
Investiţia totală pentru Centrul Naţional de Protonoterapie ar fi de 70 de milioane de euro, din fonduri europene.
„70 de milioane de euro fonduri structurale europene vor fi absorbite în planul nostru integrat de a aborda în mod profesionist afecţiunile oncologice. Am încredere că cel târziu în august vom demara licitaţiile efective şi la scurt timp după proiectarea şi execuţia", susţine ministrul Sănătăţii.
Planul European de Control al Cancerului menţionează că în fiecare stat membru trebuie să existe un centru comprehensiv de tratament pentru cancer şi anume 1 la 5 milioane de locuitori.