Reprezentanţii autorităţilor din sănătate au prezentat, în cadrul evenimentului Profit Health.forum “Crizele sanitare şi rezilienţa sistemului medical românesc”, Ediţia a XIV-a, organizat marţi la Bucureşti, factorii care pot creşte rezilienţa sistemului sanitar românesc şi au făcut un apel la continuitatea politicilor de sănătate, indiferent de schimbările politice ca urmare a calendarului electoral.
Ministrul Sănătăţii a subliniat doi factori importanţi pentru rezilienţa sistemului: extinderea serviciilor medicale oferite în ambulatoriu şi măsurile de control al infecţiilor, în condiţiile în care "probabilitatea cea mai mare legată de o criză majoră de sănătate este în legătură directă cu bolile transmisibile".
”În mod evident că investiţiile pe care le facem în această perioadă, şi mă refer aici la numeroasele ambulatorii de specialitate care se dezvoltă în ţară, îmbunătăţirea condiţiilor în ceea ce priveşte controlul infecţiilor – şi aş vrea să vă precizez că probabilitatea cea mai mare legată de o criză majoră de sănătate este în legătură directă cu bolile transmisibile, nu cu alt timp de patologie -, măsurile de control al infecţiilor, care sunt mult mai bune sau devin mult mai bune - multe spitale din România, peste 100 de spitale, au implementat astfel de programe finanţate de Guvernul României”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, în cadrul evenimentului.
Un alt element important în creşterea rezilienţei în faţa unei crize sanitare este creşterea capacităţii în domeniul terapiei intensive, care necesită, de asemenea, investiţii importante.
”Nu aş vrea să sugerăm în vreun fel că ne pregătim de vreo criză în sănătate, pentru că nu este aşa. Nu există niciun semnal din acest punct de vedere, dar, sigur, în cazul unor crize viitoare, care pot surveni, aşa cu s-a întâmplat de-a lungul deceniilor, secolelor, şi România trebuie să fie mai bine pregătită”, a mai spus ministrul.
În cadrul aceluiaşi eveniment, prof. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial pentru sănătate publică, a făcut un apel la continuitatea politicilor în sănătate şi după alegerile programate pentru finalul acestui an.
”Cred că e foarte important ca, la nivel de guvernanţă, să existe o continuitate a politicilor, a strategiilor, indiferent de schimbările politice care se întâmplă periodic, conform calendarului electoral”, a spus prof. Loreta Păun.
"Când vorbim despre sistemul de sănătate, trebuie să existe un fir roşu, o continuitate, o adaptare, care să permită în orice context un răspuns la criză care să fie unul protectiv, iar când vorbim de guvernanţi ne referim nu numai la strategii şi politici publice, ne referim şi la modul în care se investesc banii", a completat consilierul prezidenţial.
Un alt element important subliniat a fost necesitatea extinderii serviciilor medicale pentru a acoperi toate zonele ţării.
”Accesibilitatea serviciilor trebuie să fie o prioritate. Există mari disparităţi între accesul la servicii medicale pe teritoriul României, iar în condiţii de criză devine şi mai dificil să acoperi toate zonele ţării în mod egal. Deci, pe timp de linişte ar trebui să ne pregătim pentru un sistem de intervenţie care să aibă în vedere toată populaţia ţării în egală măsură”, a mai spus consilierul prezidenţial.