Proiect pilot pentru integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, realizat la Cluj cu fonduri europene

Proiect pilot pentru integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin, realizat la Cluj cu fonduri europene

Un proiect pilot pentru integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin a fost demarat anul trecut de Institutul Oncologic ,,Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN), cu fonduri ale Uniunii Europene.

Proiectul ,,Integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin” este derulat din 2018 de Institutul Oncologic ,,Prof. Dr. Ion Chiricuţă” împreună cu Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), fiind cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020, informează caleaeuropeana.ro.

Initiatorii proiectului îşi propun asigurarea unui standard unitar de realizare a screeningului la nivel naţional prin elaborarea unor metodologii pentru programele de prevenire, depistare precoce, diagnostic şi tratament al cancerului de col uterin, dezvoltarea competenţelor în domeniul oncologic, precum şi informarea şi educarea populaţiei cu privire la activitatea de screening a cancerului de col uterin.

Proiectul se va derula timp de cinci ani şi jumătate.

Un studiu publicat recent arată că, în Scoţia, vaccinarea obişnuită a fetelor în vârstă de 12 sau 13 ani cu vaccinul împotriva papilomavirusului uman (HPV) a dus la o reducere dramatică a cancerului de col uterin.

Vaccinul anti-HPV este considerat de către Agenţia Internaţională de Cercetare asupra Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ca fiind un instrument esenţial pentru prevenirea cancerului de col uterin, experţii solicitând ca accesul la vaccinare să fie extins cât mai repede pe plan mondial.

România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu alocă bani pentru vaccinarea anti-HPV.

În prezent, vaccinarea anti-HPV este inclusă în Programul Naţional de Imunizare din România, la categoria “grupuri populaţionale la risc”, însă nu este decontată.

În fiecare an, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, înregistrându-se anual peste 1.900 de decese cauzate de această boală.

viewscnt