Marea Britanie a anunţat o reformă majoră în domeniul sănătăţii, menită să salveze cât mai multe vieţi prin transplant de organe. Planul prevede ca toate persoanele care nu resping în scris donarea de organe vor fi considerate automat ca fiind donatori de organe în caz de deces, iar străinii care au mai puţin de un an de rezidenţă legală nu pot respinge donarea, relatează Reuters.
Un proiect de lege iniţiat de Departamentul Sănătăţii, care urmează să fie dezbătut de Parlamentul britanic în acest an, va schimba cadrul legislativ în materie de donare de organe şi de ţesuturi în Marea Britanie. Noua lege s-ar putea aplica din 2020.
“Credem că, prin aceste schimbări, putem salva încă 700 de vieţi în fiecare an”, a declarat subsecretarul de stat pentru sănătate mintală şi inegalităţi, Jackie Doyle-Price, într-un comunicat.
Sistemul, numit al acordului prezumat, include toate persoanele cu vârsta de cel puţin 18 ani, persoanele fără capacitate mentală de a înţelege alegerea şi persoanele care nu au trăit cel puţin 12 luni în Marea Britanie înaintea decesului.
Sistemul acordului prezumat funcţionează deja în Ţara Galilor, iar un proiect similar a fost deja lansat în dezbatere în Scoţia.
În prezent, circa 6.000 de persoane sunt pe lista de aşteptare pentru un transplant de organe în Marea Britanie.
Peste 400 de britanici au murit anul trecut pentru că nu pot beneficia de un transplant, potrivit datelor oficiale.
În România, un nou proiect de lege a transplantului va fi elaborat pe model spaniol în cel mult două luni, de către un grup de lucru ce urmează să fie înfiinţat prin ordin în scurt timp, potrivit ultimelor declaraţii ale ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea.
Proiectul vine pe fondul unei crize acute de donatori de organe în România. Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 şi 65 în 2017, în timp ce doar circa 30 de donatori au fost înregistraţi de la începutul acestui an.