Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem din România a ajuns la aproape 100.000 de donatori înscrişi

Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem din România a ajuns la aproape 100.000 de donatori înscrişi

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România, esenţial pentru salvarea vieţilor persoanelor cu cancer de sânge, a ajuns la 97.000 de donatori înscrişi în prezent, însă 41 de pacienţi sunt pe lipsa de aşteptare a unui donator compatibil.

Anunţul a fost făcut vineri de directorul Registrului, Traian Laurian Arghişan, la o conferinţă de presă organizată în contextul Zilei mondiale a donatorilor de celule stem hematopoietice, care este marcată în 16 septembrie.

În ultimii ani, peste 7.000 de potenţiali donatori, în medie, s-au înscris în registru în fiecare an.

"70.000 de potenţiali donatori înscrişi sunt testaţi minim HLA, HLA-B, HLA-DRB1. Baza de căutare este incomparabil mai mare datorită interconectării cu registrele internaţionale din 56 de ţări", a spus Traian Laurian Arghişan, citat de Agerpres.

Totuşi, în ciuda creşterii numărului de donatori, circa 30% dintre pacienţii români nu au donatori identificaţi. În prezent, 41 de pacienţi români nu au donator compatibil şi se află pe lista de aşteptare.

În Registrul Mondial al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt înscrişi 42 de milioane de potenţiali donatori din 56 de ţări.

În cei zece ani de la primul transplant de celule stem s-au efectuat 2.000 de transplanturi la Institutul Clinic Fundeni.

"Majoritatea transplanturilor alogenice pe care le efectuăm sunt cu donator neînrudit. Avem în continuare foarte mulţi pacienţi care au nevoie de această procedură", a afirmat preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, prof. dr. Alina Tănase.

În fiecare an, la Institutul Clinic Fundeni se realizează în jur de 200 de transplanturi pe an.

"Sărbătorim în curând 2.000 de transplanturi efectuate în Institutul Clinic Fundeni. 2.000 de transplanturi înseamnă chiar pentru un centru mare din Europa de Vest o activitate mare", a mai spus prof. dr. Alina Tănase.

viewscnt